Chiriile sunt vedetele pieţei imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de locuinţe din Braşov şi Galaţi au câştigat sume considerabile din majorările succesive ale tarifelor practicate în 2008. În opt dintre cele 24 de oraşe din România cu peste 100.000 de locuitori chiriile au crescut în 2008.

În 13 municipii nivelul acestora este identic cu cel înregistrat în 2007. Doar în două asemenea localităţi proprietarii de apartamente şi-au redus pretenţiile financiare.

Campionul creşterii chiriilor a fost, în 2008, Braşovul. Dacă în martie un apartament nou-construit cu patru camere se închiria cu maximum 500 de euro, în luna decembrie pretenţiile proprietarilor au atins pragul de 1.000 de euro. În medie, chiria la patru camere în clădirile noi a crescut cu 350 de euro, în timp ce la apartamentele construite înainte de 1989 majorarea a fost de 275 de euro.

Următorul în topul creşterilor este Galaţiul, cu un avans de 300 de euro la patru camere nou-construite. La Arad, cea mai mare creştere, de 200 de euro,  s-a înregistrat la apartamentele de două şi patru camere noi. Tot cu 200 de euro au crescut, în medie, şi chiriile la Bacău şi Cluj, la locuinţele de trei, respectiv patru camere.

„Segmentul chiriilor clujene nu a fost afectat de criza imobiliară de anul trecut. Asta se datorează în primul rând celor 100.000 de studenţi existenţi in Cluj, din care doar în jur de 15% au asigurate spaţii de cazare în cămine”, spune Doru Lupeanu, senior consultant&partner Fix Up Marketing.

Diminuarea vânzărilor a crescut chiria

Printre motivele pentru care chiriile au crescut se numără sezonul estival (Constanţa), creşterea pretenţiilor privitoare la confortul locuinţei (Suceava), diminuarea volumului tranzacţiilor şi reorientarea clienţilor spre chirii (Cluj, Oradea). „Accesarea mai dificilă a creditelor imobiliare transformă chiria într-o necesitate.

Unii dezvoltatori imobiliari văd de altfel oferirea apartamentelor construite spre închiriere drept o soluţie de depăşire a momentului de stagnare”, explică Lupeanu. Timişoara şi Iaşi sunt cele două oraşe cu peste 100.000 de locuitori în care chiriile au scăzut, în 2008, cu sume între 30 şi 100 de euro.

Scăderile, sezoniere şi nesemnificative

Diminuările au avut loc în ambele oraşe în luna iulie, pe fondul încheierii anului universitar 2007-2008. „Chiriile au scăzut deoarece se apropie sezonul estival, iar mulţi dintre studenţi pleacă.

Ele vor reveni însă la nivelul iniţial în toamnă, când cererea va fi din nou suplimentată de venirea studenţilor. Nu cred însă că majorările din toamnă vor depăşi valoarea iniţială”, spunea, în iulie, Andrei Pricop, administrator al agenţiei imobiliare ieşene Activ Casa. Estimările agentului imobiliar ieşean s-au dovedit a fi corecte. Chiriile au rămas până în decembrie 2008 la nivelul din iulie.

În Timişoara situaţia a fost similară. În plus, la scăderea chiriilor a contribuit şi prudenţa manifestată de companiile care aveau activităţi în oraş. “Nu mai sunt cereri din partea firmelor pentru închirierea de apartamente de protocol sau pentru cazarea angajaţilor, pentru că situaţia economică proastă le-a făcut să-şi reducă activitatea.

S-a ajuns chiar la situaţia în care o vilă să fie închiriată cu numai 500 de euro, cât este chiria la un apartament cu patru camere”, spune Aurel Vid, manager al agenţiei imobiliare timişorene Sovida.

image
image
image



Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. Evoluţiile se referă la perioada martie-decembrie 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite