Chiriile nu ţin cont de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile sunt în creştere exponenţială, în totală contradicţie cu declinul de pe piaţă. În oraşe precum Arad, Galaţi, Bucureşti sau Ploieşti creşterile chiriilor din ultima lună sunt semnificative. În unele cazuri sumele obţinute de proprietari s-au dublat.

Încetinirea ritmului de tranzacţionare, precum şi scăderea preţurilor reorientează cererea de spaţiu imobiliar pe segmentul rezidenţial către opţiunea chiriei.

Conform specialiştilor, acest tip de tranzacţie a dominat piaţa bucureşteană în ultima vreme, iar nivelul mediu al chiriilor a crescut cu peste 10%.

Procentual, cel mai mare avans s-a înregistrat la apartamentele de două şi trei camere din Ploieşti, unde proprietarii obţin astăzi chirii de două ori mai mari decât luna trecută. „La trei camere proprietarul obţinea luna trecută 400 de euro, în timp ce acum se închiriază imediat la 600 de euro.

La două camere chiria obţinută nu scade sub 500 de euro, faţă de 250 de euro acum o lună. Putem spune chiar că, pe acest segment, Ploieştiul se apropie de Bucureşti”, spune Daniel Mirea, director al agenţiei imobiliare ploieştene Optima Casa.

Creşteri de 20% în Bucureşti

Creşterea semnificativă a chiriilor a atras companii care activau pe alte segmente ale pieţei imobiliare. De exemplu, Neoland Real Estate, companie ce a debutat în 2006 în domeniul comercializării de terenuri,  a sesizat noua oportunitate de afaceri încă de acum câteva luni.

„Noi am decis să ne extindem pe segmentul închirierilor în urmă cu câteva luni, pentru a putea valorifica oportunităţile. Din septembrie şi până acum, sunt cazuri în care chiriile au crescut cu până la 20%, dar ne aşteptăm ca în 2009 acestea să se stabilizeze” , spune Costin Lazar, preşedintele Neoland.

În capitală, chiriile în zonele de cartier depăşesc 400 euro pentru garsoniere, 500 euro pentru apartamente de două camere şi 600 euro pentru locuinţele de trei camere. În zonele de centru şi în amplasamentele selecte, chiriile au ajuns la circa 800 euro pentru două camere, respectiv la 1.000 euro pentru trei camere.

Casele de lux, scoase la închiriere

Piaţa rezidenţială premium şi de lux va înregistra, în următorul an, cea mai mare ofertă de proprietăţi scoase la închiriere, deoarece proprietarii acestui tip de locuinţe nu le mai pot vinde la randamentele scontate, potrivit companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

„Recesiunea imobiliară diversifică oferta de locuinţe date spre închiriere. Oferta constantă din ultimii ani era constituită din proprietăţile închiriate de către cei care deţin deja cel puţin o altă locuinţă şi care privesc a doua proprietate ca pe o investiţie, o sursă suplimentară de venit.

Acestora li s-au adăugat în ultimele opt luni, gradual, oferte de la diverşi proprietari care nu activaseră înainte pe segmentul închirierilor“, spune Oana Lungu, consultant în departamentul rezidenţial al DTZ Echinox.

Noii proprietari intraţi pe această piaţă sunt, în primul rând, cei care au cumpărat, la un preţ avantajos, în urmă cu un an proprietăţi în zone foarte bune, de obicei vile, pe care le-au renovat în vederea unei investiţii pe termen scurt şi care aşteptau momentul oportun pentru a le vinde pentru a obţine un randament satisfăcător.

„Aceştia însă au fost luaţi prin surprindere de noile condiţii de piaţă şi au realizat că randamentul investiţiei nu mai este unul realist. Ei se orientează acum spre închirierea proprietăţilor, de cele mai multe ori la un preţ mai ridicat decât cel pe care l-ar fi cerut, respectiv obţinut, înaintea perioadei de criză“, explică Oana Lungu.

image
image



Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel, apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite