Chiriile, în căutarea pragului de stabilizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiriile, în căutarea pragului de stabilizare
Chiriile, în căutarea pragului de stabilizare

Variaţia maximă a preţurilor din provincie s-a ridicat luna aceasta la 30 de euro. În ciuda unor fluctuaţii sporadice, trendul general pe piaţa chiriilor este acela de stagnare. Creşterile sunt puţin probabile până la sfârşitul anului.

A doua lună de vară a fost caracterizată de acalmie pe piaţa chiriilor. Modificările de preţuri pot fi numărate pe degete. Cea mai mare variaţie a fost consemnată în Craiova. Aici, pragurile minime au scăzut cu circa 30 de euro, garsonierele şi apartamentele cu două camere putând fi închiriate cu 120, respectiv 150 de euro.

Cristian Clenciu, general manager al agenţiei craiovene CDC Imobiliare Grup, explică trendul descendent al chiriilor prin prisma a doi factori majori. Primul dintre aceştia este reprezentat de recesiunea economică ce afectează întreaga economie la ora actuală.

Puterea de cumpărare mai slabă a populaţiei nu mai este suficient de ridicată pentru a suporta preţurile din anii trecuţi. Cel de-al doilea factor generator al trendului descendent pe segmentul chiriilor este reprezentat de scăderea cererii pe timp de vară, în perioada concediilor şi a vacanţei universitare.

Clenciu precizează însă că scăderea vizibilă la ora actuală pe piaţa chiriilor s-a făcut simţită treptat, pe parcursul ultimelor două-trei luni. Acest trend a avut un impact considerabil mai mic comparativ cu diminuarea înregistrată la începutul anului, ce s-a ridicat la circa 30% din preţurile de la sfârşitul anului trecut.

În opinia sa, segmentul chiriilor este considerabil mai stabil – şi, totodată, mai dinamic – în comparaţie cu celelalte sectoare ale pieţei imobiliare. „Anul acesta nu cred că vor mai scădea chiriile. Cred că se vor stabiliza la acest nivel“, estimează Clenciu.

Ofertă ridicată, cerere constantă

Aceeaşi relativă stabilitate a chiriilor poate fi identificată la nivelul întregii pieţe din zona Moldovei, potrivit lui Florin Popovici, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNAI). Acesta opinează că este puţin probabil ca preţurile să mai crească până la sfârşitul acestui an, dat fiind că acestea se situează deja la niveluri destul de ridicate.

Un alt motiv pentru care majorarea preţurilor este o variantă puţin probabilă este dat de faptul că în piaţă există destul de multe oferte, în condiţiile în care cererea se menţine la un nivel relativ constant.

Scumpiri doar în Suceava

Excepţia de la regulă pe piaţa chiriilor poate fi întâlnită în Suceava. Aici, proprietarii au adăugat circa 20 de euro la preţurile practicate. Dacă înainte o garsonieră se închiria cu 130 de euro, astăzi cu greu poate fi găsită o astfel de locuinţă, chiar şi nemobilată, fără 150 de euro, spune Mihai Olimpiu, directorul agenţiei Imostar Suceava.

Acesta precizează că şi perioada de închiriere a unui imobil a scăzut considerabil. Dacă înainte un apartament nemobilat îşi găsea un chiriaş în două-trei luni, acum într-o săptămână, maximum două, proprietatea iese de pe piaţă. Olimpiu recunoaşte că, în afară de un optimism general dat de programul Prima Casă, nu are o altă explicaţie pentru această evoluţie contradictorie înregistrată pe piaţa locală.

image
image



Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Chiriile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

image

creştere

image

scădere 

image

stagnare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite