Chiriile sfidează declinul pieţei imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În oraşele universitare, cumpărătorii-părinţi de studenţi preferă să închirieze cu luna decât să achiziţioneze. Apartamentele noi nu se mai vând, preţul locuinţelor vechi scade, iar terenurile nu mai au cumpărători. Chiriile sunt singurele care se încăpăţânează să crească.  

Oferta apartamentelor destinate închirierii a crescut substanţial în ultima vreme, atât în Capitală cât şi în provincie. Şi asta pentru că preţul locuinţelor construite înainte de 1989 s-a diminuat constant în ultimele luni, astfel că proprietarii s-au orientat spre oferirea apartamentelor spre închiriere. 

Cererea a crescut şi ea pe acest segment, deoarece potenţialii cumpărători au decis să nu mai achiziţioneze acest tip de unităţi locative. Comportamentul lor este determinat în primul rând de imposibilitatea obţinerii unui credit ipotecar. Clienţii care solicită un astfel de împrumut după aplicarea noilor norme ale BNR vor obţine mult mai puţini bani decât ar fi primit înainte.

 „Estimăm o diminuare, în medie, cu 25% a sumei maxime ce poate fi obţinută de la bănci, însă este posibil că această scădere să ajungă şi la 45%. Solicitanţii vor lua credite mai scumpe şi în condiţiile unui grad de îndatorare personalizat, care foarte greu va mai atinge 70% din veniturile obţinute”, se arată într-o analiză recentă a brokerului de credite Ipoteci Direct.

Vânzări în scădere, chiriile cresc

În aceste condiţii, cererea de pe piaţa chiriilor a depăşit oferta disponibilă. „Stagnarea vânzărilor – cumpărărilor de apartamente influenţează chiriile. Până acum, exista un segment bine definit de cumpărători – părinţi de studenţi, care mizau şi pe ideea de investiţie imobiliară. Aceştia s-au orientat însă în ultima vreme spre închiriere, ceea ce a dus la mărirea acestei pieţe cu acest segment, care nu este de neglijat”, spune Delia Szabo, manager al agenţiei imobiliare orădene Cardell.

La Cluj situaţia este similară. Oraşul este foarte căutat, pentru că este centru universitar şi posibilităţile de angajare după terminarea studiilor sunt multiple. Astfel, salariile sunt cele mai ridicate şi slujblele în oraş sunt la mare preţ. Până de curând, locuinţele erau achiziţionate de părinţi prin credite, pentru că era preferată plata unei rate faţă de achitarea unei chirii.Apartamentele erau ori vândute la terminarea studenţiei, ori păstrate de locatari, care începeau să lucreze în Cluj.

Cererea pe segmentul de chirii este întotdeauna mare în Cluj, pentru că anual vin aici circa 100.000 de studenţi, dintre care numai 15% au locuri asigurate în cămine. „Nivelul clienţilor care cumpărau apartamente pentru copiii lor studenţi nu era totuşi foarte mare, dar erau suficiente asemenea cazuri încât dispariţia acestui tip de cumpărător şi reorientarea sa către chirie să influenţeze piaţa, chiar dacă nu semnificativ.

Pot spune că în Cluj piaţa chiriilor este una imensă, în care va mai trece ceva timp până când oferta să egaleze cererea. Estimez că momentul de creştere se va opri după luna octombrie, când nivelul chiriilor va stagna, aşa cum se întâmplă în fiecare an”, spune Doru Lupeanu, director al agenţiei imobiliare clujene Grup de Lux.

Apartamentele noi închiriate de firme

În Satu Mare, creşteri ale chiriilor s-au înregistrat în ultima perioadă numai pe partea de locuinţe noi. Motivele ţin de situaţia economică a clienţilor potenţiali. „Cei care preferă chiriile mici în apartamente mai vechi sunt elevi sau studenţi care vin de la sate sau familii care nu au o locuinţă în proprietate şi nu îşi permit un credit.

Cei care preferă apartamente noi, cu finisaje medii sau superioare, cu preţuri mai mari de închiriere sunt persoane care lucrează în cadrul unor firme private care suportă preţul chiriei într-un anume procent, care poate atinge chiar şi 100%”, explică Mirela Hudac, administrator al agenţiei Imobiliare Maria din Satu Mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite