Chiriile, la loc repaus pe termen nedefinit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiriile, la loc repaus pe termen nedefinit
Chiriile, la loc repaus pe termen nedefinit

10% este majorarea maximă a chiriilor înregistrată la garsonierele şi apartamentele cu două camere din Cluj.Venirea toamnei a trecut aproape neobservată pe piaţa apartamentelor de închiriat. Schimbări majore nu se prevăd nici pentru următoarele şase-şapte luni.

După zece luni în care trendul ieftinirilor s-a instalat comod şi pe segmentul închirierilor, lucrurile dau semne de aşezare. Începerea anului universitar nu a reuşit să aducă scumpirile devenite obişnuinţă în anii trecuţi. Mai mult decât atât, preţurile au toate şansele să rămână relativ neschimbate pentru o bună perioadă de acum încolo.

Cerere relativ constantă în vest

Doru Lupeanu, partener & senior consultant în cadrul companiei clujene FixUp Marketing, spune că luna septembrie venit cu uşoare majorări ale chiriilor. Acestea s-au situat la un nivel scăzut, de maximum 10%. Venirea toamnei a avut un impact mult mai mic comparativ cu anii trecuţi, când creşterile se situau la o valoare de 20-30%. Anul acesta, variaţiile au afectat doar garsonierele şi apartamentele cu două camere, cele mai solicitate proprietăţi pentru închiriat. Ca volum, cererea a rămas relativ constantă comparativ cu anul trecut.

Lupeanu crede că, în următoarele şase-şapte luni, tabloul chiriilor din Cluj va rămâne relativ neschimbat. Asta deoarece, în general, începutul toamnei este momentul în care au loc cele mai mari schimbări în piaţă, acesta fiind urmat de o perioadă de relativă acalmie. Anul acesta însă, piaţa s-a dovedit mult mai temperată. O stabilizare a evoluţiei acestui segment este preconizată şi pe termen mai lung. „Pentru următorii ani, este de aşteptat o tendinţă de stagnare, mai degrabă decât una de creştere”, spune Lupeanu.

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi pe piaţa craioveană. Aici însă, venirea studenţilor nu a reuşit să dezmorţească câtuşi de puţin preţurile solicitate de către proprietari. Astfel, după un recul de 20-30% la începutul anului, chiriile se menţin la valori relativ constante, spune Cristian Clenciu, directorul agenţiei locale CDC Imobiliare Grup.

Balanţă echilibrată în Craiova

În momentul de faţă, spune Clenciu, pe piaţă există foarte multe spaţii libere. Astfel, faţă de începutul anului, oferta de apartamente scoase la închiriat a crescut cu circa 30%. În acelaşi timp însă, a crescut şi cererea de apartamente de închiriat. Aceasta este generată, pe de o parte, de angajaţii companiei Ford, şi, pe de altă parte, de studenţii nou-veniţi în oraş.

Cele mai căutate proprietăţi sunt garsonierele - pentru studenţi -, cu preţuri cuprinse între 120 şi 150 de euro, şi apartamentele cu două şi patru camere - pentru angajaţii Ford -, ale căror preţuri variază între 300 şi 600 de euro, în funcţie de finisaje. În momentul de faţă, spune directorul CDC Imobiliare, pe piaţa craioveană a închirierilor există o balanţă echilibrată între cerere şi ofertă.

Acest lucru ar duce la o menţinere a trendului de stagnare a chiriilor şi în perioada următoare. „Pe termen scurt, cred că preţurile vor rămâne la aproximativ acelaşi nivel sau se vor afla într-o uşoară scădere”, spune Clenciu. Acesta nu se aventurează totuşi să spună că piaţa a atins un nivel de stabilitate, în actualele condiţii de incertitudine economică.

15-20% din locuinţe sunt închiriate

15-20% dintre locuinţele din marile centre urbane sunt închiriate, potrivit lui Ion Bejan, consultant în cadrul Institutului de Imobiliare şi Construcţii din Viena. În practică însă, doar 4% dintre unităţile locative aflate în proprietate privată sunt declarate oficial ca generând venituri din închiriere, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

image
image



Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Chiriile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite