Chiriile scad încet şi sigur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujul ocupă primul loc pe podiumul diminuărilor de preţ în marile oraşe de provincie. Recesiunea economică şi perioada de vară. Iată cele două cauze majore care duc la reducerea pretenţiilor proprietarilor.

În ultima lună, trei mari oraşe de provincie au înregistrat scăderi ale chiriilor la apartamente. Pe această tendinţă descendentă se înscriu nu doar locuinţele vechi, ci şi cele noi.

100 de euro este cea mai mare reducere aplicată de proprietari. Aceasta se resimte cu precădere în Cluj, la locuinţele vechi cu două şi trei camere, dar şi la cele noi cu trei camere. „Perioada de vară este în general una cu un nivel redus de tranzacţii. Odată cu plecarea studenţilor către oraşele de reşedinţă, asistăm la o scădere a cererii pe acest segment, explică Doru Lupeanu, partner & senior consultant în cadrul firmei clujene Fix Up Marketing.

Locuinţele noi, mai ieftine

Un alt oraş afectat de trendul descrescător al chiriilor este Galaţiul. Aici însă, reducerile se limitează la locuinţele noi. „Nivelul chiriilor apartamentelor vechi este încă unul rezonabil, după ce şi acesta a cedat presiunilor şi a înregistrat o scădere în primele luni ale anului“, motivează Marian Chiosa-Rotaru, managing partner al firmei gălăţene Centru de Investiţii Imobiliare.

Acesta precizează că piaţa locuinţelor noi este susţinută şi de reorientarea parţială a clientelei către acest segment. Chiosa-Rotaru subliniază că diminuarea chiriilor pe acest segment era de aşteptat în contextul actualei situaţii economice. Aceasta a dus la scăderea cererii venite din partea familiilor mai înstărite şi a firmelor care îşi cazau angajaţii în oraş. Totodată, bugetele celor două categorii de clienţi s-au redus considerabil.

Cele mai afectate de scădere au fost apartamentele de două şi trei camere – lucru firesc, având în vedere că acestea sunt şi cele mai căutate şi deţin cea mai mare pondere în oferta de locuinţe noi. „Ne aşteptăm în continuare la o scădere a chiriilor, întrucât nu se întrevede nicio schimbare în bine a situaţiei actuale“, estimează managerul gălăţean.

Un trend pe termen lung

La menţinerea tendinţei descendente a chiriilor se aşteaptă şi Sanda Moldovan, preşedinte UNAI (Uniunea Naţională a Agenţiilor Imobiliare). Aceasta îşi argumentează previziunea prin faptul că oferta de astfel de apartamente se află în creştere, în vreme ce nivelul cererii va rămâne relativ constant. Florin Popovici, manager general al agenţiei băcăuane Apollon, subliniază că, spre deosebire de celelalte segmente imobiliare, scăderea înregistrată de chirii este mai lentă, „ca la ralanti“.

De fapt, chiriile reprezintă singurul segment care încă se mai mişcă rezonabil în piaţă, precizează acesta. Printre proprietăţile care se vor menţine la un nivel cât de cât ridicat al preţurilor, cele care beneficiază de un amplasament bun ocupă primul loc, crede Popovici. Acesta nu vede o relansare apropiată a pieţei imobiliare - nici măcar pentru anul viitor.

Actuala situaţie se va menţine atât timp cât în piaţă nu vor fi bani. Chiar dacă băncile au mai început să dea cât de cât drumul la credite, într-un context de nesiguranţă economică, oamenii se tem încă să le acceseze.

image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite