Braşov: Preţurile terenurilor, la 40% din valoarea din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loturile pentru construcţii în jurul Braşovului costă chiar mai puţin de 20 de euro/mp. Vânzătorii de terenuri nu reuşesc să încheie nicio tranzacţie de luni întregi, iar piaţa imobiliară nu dă semne de revigorare.

Ofertele de vânzare pentru terenuri de construcţie în jurul Braşovului sunt, practic, nenumărate, însă cei care doresc să cumpere şi au posibilitatea financiară să facă acest lucru tinde spre zero.

Astfel, în localităţile-satelit ale Braşovului sau chiar în cartierul Stupini, unde mai există parcele de vânzare, preţurile terenurilor pentru construcţii au ajuns să fie oferite la preţuri în jurul valorii de 20-25 de euro pentru un metru pătrat. La Hălchiu există oferte începând de la 12 euro/mp, iar la Bod de la 15-18 euro/mp.

Chiar şi aşa, însă, tranzacţiile sunt aproape inexistente. Vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNAI) Braşov, Adrian Pop, ne-a declarat că, „momentan, nici măcar nu am auzit să se încheie contracte de vânzare de terenuri. Mai există o categorie de posibili clienţi, care caută suprafeţe de 250-300 de metri pătraţi, însă nu cred că vreun proprietar de terenuri parcelează la asemenea dimensiuni reduse".

Experţii în domeniu cred, însă, că în acest an există şanse ca piaţa imobiliară, cel puţin în ceea ce priveşte terenurile pentru construcţii, are şanse de revitalizare. „Ar putea ca unele lucruri să se îndrepte, ţinând cont de reducerile de preţ la care au apelat cei care vor să vândă terenurile: practic preţurile au ajuns la circa 40% din valoarea pe care o aveau în 2008", a precizat Pop.

Creditele pot salva situaţia      

Agenţiile imobiliare au şi la ora actuală o ofertă destul de bogată de terenuri, însă cumpărătorii întârzie să apară. „Cred că 2010 nu poate fi mai rău decât anul trecut, dar nu există şanse să se producă reveniri spectaculoase", a mai precizat vicepreşedintele UNIM.   

Şansele de revigorare a pieţei imobiliare ţin în mare măsură, după părerea specialiştilor, de probabilitatea deblocării creditării persoanelor ce doresc să-şi construiască locuinţe sau de venirea din nou a investitorilor străini în România într-un număr semnificativ. Acest lucru are mai multe şanse să se întâmple în condiţiile în care economiile statelor vestice au început să dea semne de ieşire din recesiune.   

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite