Blocaj prelungit pe piaţa terenurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa tranzacţiilor face ca preţul metrului pătrat de teren să nu mai poată fi determinat exact. Conform datelor agenţiilor imobiliare din ţară, costul terenului a stagnat în ultima lună. Valorile nu sunt însă relevante, în condiţiile în care volumul de vânzări se apropie de zero.

În perioadele de iarnă ale anilor trecuţi, tranzacţiile cu terenuri erau ceva obişnuit. Mulţi clienţi ai agenţiilor imobiliare, persoane fizice sau juridice, îşi investeau economiile adunate peste an în terenuri. Criza imobiliară  a schimbat lucrurile din temelii.

„Totul este îngheţat, nu se mai mişcă nimic pe piaţa terenurilor. Tendinţa este în mod sigur cauzată de criză, în anii trecuţi se făceau tranzacţii până în ziua de Crăciun.

Luna decembrie era momentul în care clienţii noştri îşi colectau câştigurile din diversele afaceri pe care le aveau şi investeau în terenuri. ”, explică Monica Platon, directoare a agenţiei imobiliare arădene Euromon .

30 de euro pe metru pătrat lângă Arad

În interiorul oraşului rareori mai sunt de găsit parcele potrivite construcţiei, în afara câtorva terenuri cu construcţii demolabile, de 200 – 300 de metri pătraţi.  În exterior însă lucrurile se schimbă.

Principalele zone de interes din afara oraşului sunt spre comunele Livada-Sânleani şi Vladimirescu.  Compania Imotrust a achiziţionat în martie un lot de teren în dreapta şoselei dintre Arad şi Vladimirescu, l-a parcelat, a realizat infrastuctura, inclusiv asfaltarea căilor de acces şi l-a scos la vânzare în loturi cuprinse între 450 şi 1.400 de metri pătraţi.

Astăzi, un metru pătrat de teren cu utilităţi şi străzi asfaltate costă în această zonă 45 de euro. Peste drum, Primăria localităţii a realizat un proiect asemănător.

„Aici loturile sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de metri pătraţi, infrastuctura există, dar nu la acelaşi nivel ca vizavi. Se pot găsi în prezent parcele şi la preţul de 30 de euro pe metru pătrat”, spune Monica Platon.

În Galaţi, piaţa e blocată

Agenţii imobiliari gălăţeni experimentează o situaţie pe care nu au mai întâlnit-o niciodată până acum. Nivelul preţurilor la terenuri nu poate fi stabilit cu exactitate, în condiţiile unui volum de tranzacţii apropiat de zero. „Nici în anii trecuţi decembrie nu însemna neapărat un boom al tranzacţiilor, dar existau schimburi şi chiar vânzări de terenuri.

În 2008, această perioadă s-a înscris în tendinţa apărută în octombrie şi continuată în noiembrie, şi anume reducerea succesivă a volumului de tranzacţii cu procente de câte 50%. Putem spune că acum totul este blocat.

Nici nu mai ştim care sunt preţurile de pe piaţa terenurilor, pentru că nu mai avem tranzacţii la care să ne raportăm”, afirmă Marian Chiosa, manager al agenţiei gălăţene Centru de Investiţii Imobiliare.

Vedeta zonei în privinţa locurilor de casă era reprezentată până acum trei luni de parcelele situate înspre satul Costi şi comuna Vânători. Ultimele tranzacţii s-au desfăşurat aici la preţul de 30 de euro pe metru pătrat de teren cu toate utilităţile, mai puţin canalizare.

Piteşti, ultima redută în calea crizei

În Piteşti, au fost încheiate tranzacţii cu terenuri în decembrie, dar incomparabil mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.  „În decembrie 2007 am realizat şase vânzări-cumpărări de terenuri, iar anul acesta numai două, şi acestea cu mare greutate”, explică Daniel Mitroi, director al agenţiei imobiliare piteştene Imperial Grup House.

Cele mai căutate zone sunt Trivale – platou, Valea Geamăna şi zona dinspre comuna Grigoreşti. Toate aceste zone beneficiază de utilităţi, mai puţin canalizare. Preţurile pe metru pătrat variază între 45 şi 65 de euro.

image

Totul este îngheţat, nu se mai mişcă nimic pe piaţa terenurilor

image


Monica Platon
director agenţia imobiliară Euromon Arad

image

Nici nu mai ştim care este preţul metrului pătrat de teren

image


Marian Chiosa
manager Centru de Investiţii Imobiliare Galaţi

image
image
image



Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru terenurile situate intravilan şi extravilan. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite