Locuinţe-chilipir la Baia Mare şi Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţe-chilipir la Baia Mare şi Arad
Locuinţe-chilipir la Baia Mare şi Arad

În cele două oraşe, preţul pe metru pătrat nou construit nu depăşeşte 700 de euro. În general, dezvoltatorii reduc preţurile de strigare cu procente ce ating şi 25%. Aceste discounturi nu sunt însă suficiente pentru cumpărători.

Cele mai mici preţuri pe metru pătrat din ţară se înregistrează în prezent la Baia Mare şi Arad. În oraşul de pe Mureş există oferte pe segmentul locuinţelor noi la preţul de 592 de euro pe metru pătrat util. Tranzacţia se face însă la valori şi mai mici.

De pildă, un apartament de două camere, situat într-un imobil finalizat anul acesta, cu trei etaje şi mansardă, livrat „la cheie”, s-a vândut de curând cu 526 de euro pe metru pătrat util. În ciuda acestor oferte, tranzacţiile lâncezesc în continuare.

„Vânzarea este foarte scăzută. Mai uşor se tranzacţionează locuinţele vechi, datorită preţurilor mai mici”, spune Monica Platon, director al agenţiei imobiliare arădene Euromon.  

Această tendinţă se resimte de altfel la nivelul întregii ţări. „Realitatea din piaţă arată că preţurile reale de tranzacţionare sunt sub preţul de strigare, iar unii dezvoltatori sunt dispuşi să negocieze chiar şi 25% din preţ, în funcţie de client şi de presiunea pe care o au pentru a vinde”, spune Daniel Crainic, marketing manager în cadrul imobiliare.ro.

Primele cazuri de locuinţe „distressed”

Termenul „distressed” se referă la proprietăţi construite sau achiziţionate iniţial cu bani de la bancă şi ai căror proprietari nu mai pot plăti ratele. Astfel de cazuri sunt la ordinea zilei în Statele Unite ale Americii, dar extrem de rare în România. Asemenea proprietăţi au apărut luna trecută în Baia Mare.

„Este vorba despre locuinţe scoase la vânzare de către proprietari, persoane fizice sau dezvoltatori, care sunt nevoiţi să vândă la preţul de construcţie pentru a reuşi să-şi achite împrumuturile”, explică Virginia Herţa, manager al agenţiei băimărene GMG Imo. Preţul pe metru pătrat variază în aceste cazuri între 400 şi 450 de euro. Totuşi, aceste proprietăţi reprezintă deocamdată excepţii. În general, preţurile sunt cuprinse în intervalul 550 – 700 de euro. Acest nivel este considerat acceptabil de către cumpărători, astfel încât tranzacţiile au început să apară, potrivit Virginiei Herţa.

Vânzările, în continuare blocate

Nivelul de 1.000 de euro pe metru pătrat reprezenta la începutul acestui an un adevărat vis frumos pentru cumpărătorii potenţiali. Preţurile au scăzut sub acest prag în multe oraşe din ţară. Tranzacţiile însă se lasă în continuare aşteptate. În Piteşti de pildă, preţul mediu pe metru pătrat este de 700 de euro.

„Nivelul vânzărilor pe acest segment este unul destul de scăzut, datorită preţurilor practicate pe segmentul construcţiilor mai vechi, din anii 1984-1992, dar situate în zone semicentrale”, explică Daniel Mitroi, director general al agenţiei piteştene Imperial Grup House.

În Galaţi, dezvoltatorii au renunţat să ofere reduceri, pentru că tot nu reuşesc să vândă nimic. „Preţul la care apartamentele noi ar putea fi acceptate de piaţă în momentul de faţă se situează între 750 şi 900 de euro pe metru pătrat”, spune Marian Chiosa-Rotaru, managing partner în cadrul Centrului de Investiţii Imobiliare Galaţi. Cum şi când se va debloca piaţa? „Cert este că, pentru a vinde, dezvoltatorii imobiliari trebuie să coboare şi mai mult preţurile“, concluzionează Crainic.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite