Apartamentele vechi, ieftiniri-record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aproape o treime din oraşele din ţară s-au înregistrat diminuări semnificative ale preţurilor. Luna septembrie a fost doar liniştea dinaintea furtunii. Preţurile locuinţelor construite înainte de 1989 au reintrat în octombrie pe o pantă descendentă abruptă.

Lipsa de lichidităţi, credite mai mici cu până la 50% faţă de sumele cerute, efectul psihologic al crizei economice. Acestea sunt motivele principale care, în opinia agenţilor imobiliari din ţară, au condus la scăderea generalizată a preţurilor apartamentelor vechi.

Cum va arăta piaţa în lunile următoare? O tendinţă îşi face timid simţită prezenţa: cumpărătorii se reorientează spre suprafeţe mai mici, uneori situate în blocuri cu confort redus din zone mai puţin dorite până acum.

“Cererea de locuinţe vechi s-a restrâns foarte mult în ultimul timp, pentru că, în Galaţi, 95% din tranzacţii se derulau prin credite bancare.

 Lucrurile s-au înrăutăţit, am avut o situaţie în care un client cu salariu de 2.500 de lei care putea să ia un credit de 60.000 de euro, acum ia numai 29.000 de euro. În aceste condiţii, numărul de tranzacţii s-a redus cu 50% faţă de luna trecută şi oamenii, dacă nu renunţă pur şi simplu, se orientează spre suprafeţe mai mici”, spune Marian Chiosa, manager al agenţiei imobiliare gălăţene Centru de Investiţii Imobiliare.

Garsoniera redevine vedeta pieţei

În Piteşti, acest gen de cumpărător renunţă la apartamentele de două camere în favoarea garsonierelor din blocurile construite după 1986 din zone bune, conform lui Daniel Mitroi, manager al agenţiei imobiliare locale Imperial Grup House. Situaţia nu este singulară, şi în Târgu Mureş a apărut acest tip de client.

“Motivele scăderii sunt aceleaşi ca şi în lunile trecute: lipsa de lichidităţi de pe piaţă, greutatea în a obţine credite şi nu în ultimul rând efectul psihologic al crizei economice. Şi în Târgu Mureş am avut situaţii în care cumpărătorii s-au reorientat din cauza obţinerii unor credite mai mici decât se aşteptau.

De pildă, de la două camere confort sporit au trecut la două camere confort inferior ori au schimbat cartierul cu unul mai prost. Nu putem vorbi încă de o tendinţă, dar cazuri există”, explică Octavian Ispas, director al agenţiei Euro Imobil din Târgu Mureş.

Cumpărătorii care au disponibile lichidităţi pentru achiziţia de apartamente vechi sunt o raritate.

Clienţii cu bani lichizi, vânaţi de proprietari

“Proprietarii de apartamente doresc să atragă pe cei care au lichidităţi sau chiar credite aprobate, şi atunci scad preţurile. Se gândesc să nu piardă şi mai mult dacă ţin locuinţele”, afirmă Mirela Hudac, manager al agenţiei Imobiliare Maria din Satu Mare.

 Dificultăţile în obţinerea creditelor au în Suceava un efect drastic. “La noi în oraş este foarte greu să obţii un credit. Nici mansardele, unul dintre cele mai ieftine tipuri de apartamente de pe piaţă, nu se mai vând. Pe segmentul apartamentelor vechi, volumul tranzacţiilor este aproape nul în momentul de faţă, nu se mai vinde aproape nimic”, spune Mihai Olimpiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite