Apartamentele vechi din Bucureşti, mai scumpe decât cele din Sofia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuinţele de pe malul Dâmboviţei sunt însă mai ieftine decât cele dintr-o capitală non-UE, precum Zagrebul Un trimestru scurs de la data aderării şi previziunile de început de an

Locuinţele de pe malul Dâmboviţei sunt însă mai ieftine decât cele dintr-o capitală non-UE, precum Zagrebul

Un trimestru scurs de la data aderării şi previziunile de început de an ale analiştilor imobiliari cu privire la piaţa autohtonă a apartamentelor sunt deja depăşite. Avansul de circa 10% al preţurilor estimat pentru 2007 este deja sever corectat de realitate. Astfel, dacă la începutul anului un apartament cu două camere în zona Obor putea fi achiziţionat cu aproximativ 55.000 de euro, în prezent, proprietarii cer sume ce se apropie de 70.000 de euro.

Ultimele date ale Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare indicau, la începutul acestui an, un preţ mediu pentru un metru pătrat construit de apartament vechi situat între 900 şi 1.300 de euro. Zonele centrală şi de nord au un statut aparte şi pe acest segment. Chiar vechi, un astfel de apartament era cotat la un preţ de până la 2.000 de euro pe metrul pătrat.

Aceste date sunt însă deja istorie. Un studiu al companiei de analiză imobiliară, Run Data Solutions, surprinde o creştere a preţurilor apartamentelor vechi de aproximativ 20%, în ultimele patru luni.

Varna, cel mai scump oraş din Bulgaria

Cel mai spectaculos a evoluat piaţa locuinţelor cu două camere din zone precum Ştefan cel Mare, Obor, Vatra Luminoasă sau Drumul Taberei.

Într-un ritm mai puţin alert au crescut preţurile imobilelor situate la Unirii sau Piaţa Universităţii. În aceste locaţii, primele patru luni ale anului au adus scumpiri de până 8%. Aici se găsesc însă cele mai scumpe apartamente cu două camere din Capitală, suma de 120.000 de euro nefiind o raritate.

Randamentele superioare pieţei imobiliare occidentale au condus la un flux de investitori străini în regiunea de sud-est a continentului. Marea problemă pe care o identifică analiştii de profil este dacă aceste pieţe, între care este inclusă şi cea românească, pot absorbi o ofertă prognozată a creşte de la an la an. Până atunci, conform datelor institutului naţional de statistică din Bulgaria, media naţională cu care s-au apreciat apartamentele de peste Dunăre în 2006 a fost de circa 15%, după ce în 2005 aceasta a fost de peste 50%.

Statisticienii bulgari au calculat chiar un preţ mediu al metrului pătrat, în rezidenţial, la nivel naţional. Valoarea acestui indicator, deosebit de intereseant pentru potenţialii investori, era la sfârşitul lui 2006 de aproximativ 430 de euro.

În Tirana, apartamentele vechi costă şi 2.000 de euro pe mp

Diferit de România, în Bulgaria nu capitala este oraşul cu cele mai scumpe proprietăţi. Varna conduce detaşat în acest top, cu un preţ pe metrul pătrat de 725 de euro, în timp ce în Sofia valoarea acestuia era, la sfârşitul lui 2006, de 710 euro. Ţinând cont de aceste date, Bucureştiul rezidenţial are preţuri considerabil mai mari.

Lucrurile stau însă diferit în ţări ale regiunii precum Croaţia sau Slovenia. Chiar dacă perspectiva aderării la Uniunea Europeană este una îndepărtată, Zagrebul este un oraş cu proprietăţi mai scumpe decât cele din capitalele statelor recent integrate. Şi aici însă preţurile apartamentelor cresc într-un ritm rapid.

Deşi randamentele investiţiilor în domeniu au scăzut timp de doi ani consecutivi, investitorii străini se arată deosebit de interesaţi de Capitală şi de litoralul Mării Adriatice. Croaţii au şi ei un indicator-reper cu privire la preţul mediu al metrului pătrat. El este de peste 1.250 de euro, de aproximativ trei ori mai mare decât cel din Bulgaria.

Similar întregii regiuni, locuinţele în bloc au fost cele care au înregistrat cele mai mari creşteri de preţ, de peste 14% numai în 2006.Până şi Albania se înscrie în acest galop al preţurilor proprietăţilor. În Tirana, un apartament central de două camere costă aproximativ 120.00 de euro, un preţ apropiat de cel din cartiere bucureştene precum Unirii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite