Apartamentele noi se aliniază la 60.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apartamentele noi se aliniază la 60.000 de euro
Apartamentele noi se aliniază la 60.000 de euro

Clujul este singurul oraş în care preţurile locuinţelor noi au crescut. În ultima lună, tendinţa generală pentru apartamentele noi de două camere a fost cea de ieftinire. Dezvoltatorii încearcă să se plieze pe cerinţele actuale ale pieţei.

După o lună de fluctuaţii, preţurile apartamentelor noi din ţară par să fi reintrat pe un trend constant de scădere. Potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro, şase oraşe au înregistrat ieftiniri de câteva mii de euro ale locuinţelor cu două camere din ansamblurile rezidenţiale: Timişoara, Braşov, Iaşi, Constanţa, Arad şi Oradea.

Cea mai semnificativă ieftinire, în valoare de 7.000 de euro, a fost consemnată în Braşov. Pe locul al doilea se situează Constanţa, cu un declin de 6.000 de euro. La polul opus faţă de aceste două oraşe se situează Clujul, unde apartamentele noi cu două camere s-au scumpit cu 4.000 de euro. Aici însă preţurile se situau, înaintea acestei ascensiuni, considerabil sub pragul de 60.000 de euro.

Departe de o evaluare obiectivă

Programul Prima Casă a influenţat în special preţurile apartamentelor cu două şi trei camere, în sensul alinierii lor în jurul valorii de 60.000 de euro, recunoaşte Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro. Acesta precizează însă că, în majoritatea cazurilor, clienţii rămân pasivi la aceste oscilaţii, aşteptând noi ieftiniri.

Tranzacţiile de pe piaţa imobiliară se vor relua cu greu – iar dacă vânzările efective se vor lăsa aşteptate, ca până acum, este posibil ca piaţa să traverseze noi ieftiniri.

Ţinând cont de semnele actuale din piaţă, Crainic este de părere că aceasta este încă departe de a-şi fi găsit un prag de stabilitate. „În plus, piaţa duce lipsa unui instrument de evaluare cu adevărat obiectiv, care să dea indicii clare în legătură cu preţurile care trebuie fixate pentru diferitele categorii imobiliare“, subliniază directorul imobiliare.ro.

În Braşov, developerii care au proiecte rezidenţiale în desfăşurare nu mai pot lăsa cu mult din preţ, crede Gabriel Tiba, project manager al companiei imobiliare General L.M.C. Asta pentru că majoritatea sunt constrânşi de condiţiile impuse de către bănci şi nu pot coborî preţurile sub nivelul la care au ajuns deja până acum.

La aceste valori însă, apartamentele nu se vând. Aşa se face că, în momentul de faţă, majoritatea proiectelor rezidenţiale începute în Braşov „sunt pe conservare“, spune Tiba.

Există un singur proiect – Avantgarden, în cartierul Bartolomeu – unde dezvoltatorul a venit cu o ofertă de preţ ce a spart gheaţa în rândul cumpărătorilor: 600 de euro pe metru pătrat. Impactul a fost unul semnificativ: peste 100 de apartamente vândute într-o lună.

Asemenea cazuri sunt însă izolate. Tiba se abţine de la a face previziuni cu privire la momentul în care se vor debloca vânzările de locuinţe în Braşov. Acesta crede că piaţa locală nu este influenţată în mod decisiv de programul guvernamental – asta se întâmplă, poate, doar la nivel de percepţie, prin faptul că proprietarii de apartamente vechi tind să crească preţurile. Scumpiri semnificative la locuinţele noi sunt însă puţin probabile. 

Neîncrederea, o problemă actuală

În Constanţa, uşoarele scăderi de preţuri care au avut loc în ultimele săptămâni pe segmentul apartamentelor noi erau necesare în actualul context al pieţei. Asta deoarece clienţii nu au tendinţa de a se îndrepta preponderent spre apartamentele noi – factorul care îi ghidează este preţul, spune Leonard Budeşcan, director general Euroclas Invest.

Astfel, dacă nu reuşesc să se încadreze financiar pentru achiziţionarea unui apartament nou, pentru o diferenţă de 5.000 de euro, vor alege fără ezitare unul vechi. Budeşcan crede că o problemă actuală a pieţei rezidenţiale constănţene este lipsa de încredere a clienţilor în programul guvernamental. Abia în momentul în care în piaţă va exista un precedent, sub forma unor tranzacţii concrete încheiate, clienţii vor căpăta curajul de a face achiziţii.

image
image



Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

image

creştere 

image

scădere 

image

stagnare

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite