Cele mai atractive oraşe pentru achiziţia unei case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia, Rusia şi Germania se situează în topul celor mai promiţătoare pieţe europene În ultimul an, Europa a fost vizibil afectată de criza americană a creditelor subprime.

Turcia, Rusia şi Germania se situează în topul celor mai promiţătoare pieţe europene

În ultimul an, Europa a fost vizibil afectată de criza americană a creditelor subprime. Investitorii, mari sau mici, au devenit precauţi în privinţa pieţelor în care îşi pot plasa capitalul. Selecţia ţărilor care oferă un potenţial real de creştere a devenit esenţială. Este clar însă că există, chiar şi pe timp de criză, câteva destinaţii sigure pentru cei interesaţi de investiţii profitabile.

Istanbul, Moscova, München, Praga şi Berlin sunt oraşele europene cele mai favorabile pentru achiziţia de locuinţe în 2008, potrivit unui raport al Price Waterhouse Coopers. Hamburg, Frankfurt, Lisabona, Varşovia şi Paris completează topul primelor zece destinaţii recomandate pentru investiţii.

În toate aceste pieţe, recomandările investitorilor chestionaţi de Price Waterhouse Coopers se îndreaptă preponderent spre cumpărarea şi păstrarea de proprietăţi, în timp ce vânzarea este o opţiune mai puţin indicată pentru anul în curs.

Turcia, o piaţă cu "perspective fenomenale"

Turcia este caracterizată, în cadrul raportului citat, drept o piaţă rezidenţială ce oferă "perspective fenomenale". Cererea de locuinţe, venită din partea unei populaţii tot mai numeroase şi cu venituri în creştere, este extrem de puternică. Phil Sawicki, Property Consultant în cadrul companiei britanice The Right Move Abroad (TRMA), apreciază că, în momentul de faţă, există un deficit de opt milioane de locuinţe în toată Turcia.

În mod firesc, oraşul turcesc cu cel mai mare potenţial pentru investiţii în sectorul rezidenţial este Istanbul. Reprezentantul TRMA subliniază că acesta devine rapid una dintre primele pieţe din lume din punctul de vedere al potenţialului de creştere - investitorii care au ales această destinaţie pentru capitalul lor înregistrează deja câştiguri masive.

Sawicki argumentează că cererea puternică de locuinţe este generată de creşterea economică a oraşului. În ultimul an, tot mai multe multinaţionale şi-au deschis sedii aici, urmate fiind de numeroşi retaileri de renume mondial.

Închirierea, mai atractivă decât revânzarea

În momentul de faţă, este de părere specialistul TRMA, cea mai bună mişcare pe rezidenţialul din Istanbul este să cumperi pentru a închiria mai degrabă decât pentru a vinde. Datorită cererii ridicate de locuinţe - venită atât din partea localnicilor, cât şi din partea expaţilor -, investiţia într-un apartament din Istanbul poate fi recuperată din chirie într-un timp record pentru alte pieţe: zece ani.

De o mărime considerabilă, piaţa rezidenţială moscovită ocupă cel de-al doilea loc în topul preferinţelor investitorilor, conform datelor Price Waterhouse Coopers. Ca şi în cazul Turciei, majoritatea celor intervievaţi recomandă pe termen scurt achiziţionarea de apartamente pentru închiriere, nu pentru revânzare.

Interesul investitorilor nu este însă limitat la capitala Rusiei, ci este valabil şi pentru celelalte mari oraşe ale ţării. "Mai sunt încă multe de făcut pe piaţa rezidenţială rusească; aceasta nu a fost abordată corespunzător", subliniază un respondent în cadrul studiului citat.

Un alt pariu câştigător pentru investiţii pe rezidenţial este Germania, "o piaţă complexă, potenţial profitabilă", potrivit raportului Price Waterhouse Coopers. Interesant este că, în topul primelor zece destinaţii europene indicate pentru investiţii, se situează patru oraşe germane: München, Berlin, Frankfurt şi Hamburg.

Tobias Just, economist-şef în cadrul departamentului de cercetare al Deutsche Bank, subliniază că un factor ce generează cererea de locuinţe din Germania este reprezentat de veniturile în creştere ale populaţiei, în corelaţie cu numărul mic al unităţilor locative livrate în ultimii cinci ani.

Deficitul de locuinţe noi din Germania se află, de fapt, la un minim istoric comparativ cu alte ţări europene, se arată în raportul asupra pieţelor europene.

München şi Hamburg, promiţătoare pe termen lung

Dintre cele patru oraşe germane menţionate, reprezentantul Deutsche Bank subliniază că München şi Hamburg oferă cele mai bune perspective pe termen lung, datorită unei economii în plină dezvoltare.

Pentru acestea două, Tobias Just preconizează o rată de creştere a preţurilor la locuinţe cu puţin peste 2-2,5% în 2008, în timp ce, pentru Frankfurt şi Berlin, rata de majorare este uşor mai scăzută decât această valoare.

În momentul de faţă, preţurile medii pe metru pătrat pentru apartamentele noi sunt de 3.700 de euro în München, 2.820 de euro în Hamburg, 2.830 de euro în Frankfurt şi 2.620 de euro în Berlin. Pentru apartamentele vechi, valoarea unui metru pătrat este de 2.700 de euro în München, 1.820 de euro în Hamburg, 2.500 de euro în Frankfurt şi 1.700 de euro în Berlin.

Trend imobiliar

Din cauza schimbărilor suferite de unele pieţe, cumpărătorii sunt mai puţin entuziaşti în privinţa investiţiilor în rezidenţialul european comparativ cu anii trecuţi.

Potrivit raportului Price Waterhouse Coopers, randamentele medii pentru apartamentele de închiriat au scăzut la 5,3%, în timp ce pentru locuinţele de vânzare se situează la 6,3%.

Unul din trendurile notabile pe sectorul rezidenţial stă în încercarea developerilor de a da un plus de calitate proiectelor, prin furnizarea unor facilităţi suplimentare.

10 ani reprezintă timpul în care se amortizează investiţia într-o locuinţă din Istanbul

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite