Mare atenţie la ţepele imobiliare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai frecvent, constructorii schimbă din mers înţelegerile la care s-au obligat atunci când au vândut o casă încă din faza de proiect Nevoia de locuinţe, oferta redusă, dar şi

Tot mai frecvent, constructorii schimbă din mers înţelegerile la care s-au obligat atunci când au vândut o casă încă din faza de proiect

Nevoia de locuinţe, oferta redusă, dar şi lipsa de informaţie a cumpărătorului român au condus la o veritabilă dictatură a constructorilor. Cei care contractează o casă încă din stadiul de proiect se expun, de multe ori, riscului de a se trezi în faţa unor modificări pe care investitorul le face pe parcursul lucrărilor.

Situaţiile sunt încă răzleţe. Asta, pentru că abia cu doi ani în urmă proiectele anunţate s-au materializat în blocuri de locuinţe. O experienţă nefericită a fost trăită recent de o familie din localitatea Baciu, din apropierea municipiului Cluj-Napoca.

Tinerii au semnat la începutul anului un antecontract de vânzare-cumpărare a unui apartament. Locuinţa de 68 de metri pătraţi utili a costat 71.000 de euro. Proprietarii urmează să se mute în casă nouă în decembrie anul acesta. Dar înţelegerile din iarnă nu mai sunt aceleaşi cu cele din vară.
Beton în loc de cărămidă

La jumătatea anului, cu doar şase luni înainte de termenul de finalizare a complexului rezidenţial, cumpărătorii au fost înştiinţaţi că apartamentul nu va mai fi construit din cărămidă, aşa cum prevedea anexa la antecontractul semnat. Ci din beton.

Septimiu Panait, directorul firmei Europort, ce manageriază investiţia, le-a dat promitenţilor cumpărători să semneze un act adiţional la contract. Prin acesta li se aducea la cunoştinţă că apartamentul este din beton. Preţul casei nu s-a schimbat însă. Şi asta, pentru că izolaţia cu polistiren de 5 centimetri, prevăzută iniţial, s-a mărit până la 10 centimetri.

"Nu mai e cum ne-am înţeles. Noi am căutat special un apartament din cărămidă, la parter, din motive personale", spun cumpărătorii. Potrivit reprezentanţilor dezvoltatorilor, vinovat este inginerul de structură. Acesta a mai introdus un nivel din beton la imobil. "Inginerul a făcut studiul de siguranţa structurii şi a solicitat să mai facem un nivel din beton", a spus Panait.

Cum să te fereşti de neplăceri

Ce trebuie să faci însă pentru a nu fi pus în situaţia în care să primeşti compensaţii iluzorii în locul facilităţilor pe care le plăteşti? Reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker spun că o ţeapă imobiliară se poate evita dacă studiezi cu atenţie backgroundul dezvoltatorului. Nu toţi cei interesaţi să cumpere au şi acces sau timp să afle informaţii precum istoricul şi puterea financiară a companiei.
În ceea ce priveşte finisajele, se recomandă semnarea unei anexe.

"De obicei, această listă se face ulterior, iar clientul poate avea surprize, în sensul că nu e chiar ce şi-a dorit. În cazul în care există varianta la gri, la alb, la roşu, trebuie specificat clar ce înseamnă fiecare", spune Irina Petrescu, partener Esop Consulting.

O atenţie sporită trebuie acordată costurilor de întreţinere, pentru că acestea presupun şi cheltuieli pentru spaţiile comune. În cazul unui proiect ce se va desfăşura pe mai multe faze de dezvoltare, trebuie precizate care sunt etapele şi dacă lucrările vor afecta confortul locatarilor.

Se poate ajunge în situaţia în care disconfortul să fie sporit de zgomote specifice şantierelor şi mai ales de praf şi moloz. "Tot în cazul proiectelor livrate pe etape au existat situaţii în care facilităţile promise s-au livrat mai târziu, astfel încât cei care s-au mutat în primele faze au trebuit să aştepte construirea lor ", spun consultanţii companiei imobiliare.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

În ceea ce priveşte precontractele, având în vedere că ele sunt doar nişte promisiuni de vânzare-cumpărare, este bine să se specifice că preţul de vânzare convenit este ferm, indiferent de modificările legislative şi de fluctuaţiile pieţei.

Ca anexă la precontract / contract recomandăm să se semneze un extras din memoriul tehnic în care să se treacă datele cheie ale construcţiei. Structura, izolaţiile, materialele folosite, amenajarea spaţiilor comune şi a zonelor verzi sunt punctele ce trebuie urmărite.

Irina Petrescu, partener Esop Consulting

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite