Mai mult vin, nu neapărat mai ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de struguri din 2008 se anunţă peste cea de anul trecut, dar următoarele săptămâni sunt decisive După ani cu recolte slabe din punct de vedere cantitativ, s-a dat cep

Producţia de struguri din 2008 se anunţă peste cea de anul trecut, dar următoarele săptămâni sunt decisive

După ani cu recolte slabe din punct de vedere cantitativ, s-a dat cep importurilor ieftine de vin. Chiar şi aşa însă, piaţa autohtonă rămâne una relativ scumpă.

Murfatlar, cea mai mare podgorie din ţară (3.000 de hectare cu viţă de vie în Dobrogea), aşteaptă pentru 2008 cea mai bogată recoltă de struguri din ultimii ani, de peste 30.000 de tone, cu 32% mai mult decât în anul trecut.

Compania estimează o producţie de vin de 21 milioane de litri (16 milioane în 2007). Rezultate deosebite sunt aşteptate la nivelul întregului sector. "Nu am centralizat încă datele la nivelul regiunilor viticole, dar se pare că, într-adevăr, am putea vorbi de o creştere de producţie între 15 şi 30%", spune Ovidiu Gheorghe, şeful patronatului viei şi vinului. Din punct de vedere calitativ, strugurii 2008 ar putea fi la nivelul din 2007, unanim considerat "anul vinului de colecţie".

Piaţa, nefavorabilă micilor producători

Următoarele săptămâni rămân însă decisive pentru recolta de struguri. "După temperaturile mari din ultimele zile, strugurii au început să pălească. O ploaie ar fi foarte bună acum. Dar dacă ne trezim cu ploi la începutul lui septembrie, când începe recoltatul... mai stăm de vorbă: cred că de-abia vom obţine producţia de anul trecut", spune Ioan Damian, preşedintele Asociaţiei podgorenilor din Odobeşti.

Asociaţia reuneşte 52 de proprietari, cu 120 de hectare cultivate cu viţă-de-vie, şi produce circa 400.000 de litri de vin pe an. Din producţia de anul trecut ne-au mai rămas pe stoc 150.000 de litri, spune Ion Damian. Micii producători independenţi au ţinut la preţ (o medie de 5,5 lei fără TVA pentru sticla de trei sferturi) şi spun că importurile de vin vrac au spart piaţa vinului.

În această situaţie "suntem nevoiţi să tăiem din preţurile pe care le plăteam pentru struguri: de exemplu, de la 1,1 lei pe kilogram scădem la 0,8 lei/kilogram pentru calitate superioară", arată preşedintele asociaţiei.

Exporturile, o carte pierdută

Preţurile reflectă nivelul de eficienţă a producătorilor, dar şi concurenţa. Astfel, deşi s-a arătat optimist în privinţa producţiei, Murfatlar a evitat să facă prognoze privind preţurile. Basil Zarnoveanu, directorul Provinum, societate specializată în comerţul cu vin, spune că piaţa autohtonă este una dezechilibrată, relativ scumpă faţă de pieţele externe.

"Dacă producţia va fi suficient de mare, probabil că se vor mai reduce importurile, dar nu semnificativ. Oricum, importurile de vin vrac sunt foarte ieftine. Astfel, nu ne aşteptăm obligatoriu la reducerea preţurilor pe piaţa internă şi, în orice caz, nu imediat".

Datele Ministerului Agriculturii, reluate de Mediafax, arată că importurile de vin s-au ridicat la 11.782 de tone în primele patru luni, cu 50% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Importurile au fost de două ori mai mari decât exporturile din perioada ianuarie - aprilie.

Eventualul surplus de producţie din 2008 ("pot veni ploi periculoase" - avertizează şi Basil Zarnoveanu) nu va avea ca efect nici revenirea pe pieţele externe, unde concurenţa este foarte puternică.

"România a pierdut practic pieţele de vin vrac pe care le avea în afară - spre exemplu, am ieşit de pe piaţa Japoniei, iar în Germania am rămas la 30% faţă de acum câţiva ani", spune directorul Provinum, o societate care în ultimul an şi-a văzut exporturile reduse la jumătate, de la două la un milion de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite