A treia zi de creşteri la Bursa de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicii reprezentativi au mai recuperat ieri o parte din pierderi. Pe un rulaj de 20 milioane lei, acţiunile de la BVB au câştigat, în medie, 2,4%, susţinute de creşterile înregistrate pe pieţele externe de capital.

Creşterile au continuat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a treia şedinţă de tranzacţionare consecutiv. Specialiştii din piaţa de capital spun că evoluţia a fost antrenată de aprecierile de pe bursele externe. „Am asistat la o şedinţă cu volume de tranzacţionare destul de mari. BVB a fost influenţată de creşterile de pe pieţele externe“, spune Bogdan Milea, director adjunct Carpatica Invest.

Sectorul energetic a crescut cu 2,59%

Cele mai semnificative aprecieri au fost înregistrate în sectorul energetic, unde cei zece emitenţi listaţi au câştigat, în medie, 2,59%. „Atât la Bucureşti, cât şi pe pieţele externe, cel mai bine au evoluat acţiunile din segmentele financiar şi energetic.

Rămânem la mână burselor din afară, iar atunci când va avea loc o corecţie, pierderile pe care le vom înregistra vor fi mai mari comparativ cu acestea“, adaugă Milea. La categoria blue chips, cele mai lichide acţiuni de la BVB s-au apreciat, în medie, cu 1,62%, în timp ce piaţa a crescut cu 2,4%.

În şedinţa de ieri, investitorii au tranzacţionat titluri în valoare de 20,2 milioane lei (5,5 milioane euro). Cel mai ridicat rulaj din piaţă, de 4,5 milioane lei, a revenit transferurilor cu acţiuni Petrom (SNP). La finalul zilei, un titlu SNP era cotat cu 0,1670 lei, cu 0,6% sub referinţa stabilită în ziua precedentă.

Pe locul al doilea în topul lichidităţii au urcat acţiunile SIF Transilvania (SIF3), cu un rulaj de 2,9 milioane lei. Ultima tranzacţie cu acţiuni SIF3 a fost perfectată la preţul de 0,2680 lei/tiltu, în scădere cu 1,47% faţă de ziua precedentă. Practic, titlurile SIF Transilvania au fost singurele din cele cinci societăţi de investiţii financiare care au închis ziua în scădere.

Un rulaj de 2,5 milioane lei a revenit transferurilor cu acţiuni BRD, ce au totalizat 2,5 milioane lei. Titlurile BRD au închis ziua la preţul de 7,45 lei/acţiune, în urcare cu 4,2% faţă de şedinţa precedentă.

Erste Bank, un plus de 14,87%

Singurul emitent listat la categoria Internaţional a înregistrat o creştere semnificativă în şedinţa de ieri, după anunţarea rezultatelor financiare favorabile.

La închiderea tranzacţiilor de la BVB, acţiunile Erste Bank erau cotate cu 75,7 lei (20,66 euro), în timp ce pe piaţa din Austria, titlurile grupului erau tranzacţionate la preţuri de 21,1 euro, un nivel mai mare cu 14,67% comparativ cu şedinţa anterioară.

Aprecieri moderate

Și cotaţiile acţiunilor de pe fosta piaţă electronică au crescut ieri, însă aprecierile au fost mai temperate comparativ cu cele înregistrate pe piaţa principală. Indicele Rasdaq-C a crescut cu numai 0,03% faţă de şedinţa precedentă. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 966.124 lei (266.429 euro).

Cel mai tranzacţionat emitent a fost Forconcid Râmnicu Vâlcea (FOND), cu un total de 263.162 lei. Pe locul secund s-a situat ARMAX Gaz Mediaş (ARAX), cu un rulaj de 115.185 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite