Fără subvenţii pentru băncile de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul dezvoltării spune că bugetul nu mai poate suporta acordarea primelor pentru clienţii instituţiilor financiare În prezent, statul oferă maximum 150 de euro pe an clienţilor

Ministrul dezvoltării spune că bugetul nu mai poate suporta acordarea primelor pentru clienţii instituţiilor financiare

În prezent, statul oferă maximum 150 de euro pe an clienţilor care fac economii în vederea contractării unui credit printr-o bancă de locuinţe. Concurenţa din sistem ar putea determina însă băncile să suplinească o eventuală pierdere a banilor de la stat.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor, Laszlo Borbely, a transmis că statul se pregăteşte să renunţe la subvenţionarea sistemului de economisire-creditare pentru achiziţionarea unei locuinţe. "Nu ştiu cât va mai rezista bugetul de stat pentru acordarea acestor subvenţii", spune ministrul. Ministrul asigură însă că aceia care sunt deja "în sistem" vor primi în continuare subvenţia de la stat.

Pentru potenţialul beneficiar, românul cu venituri medii, subvenţia nu este
deloc mare. Ba este de-a dreptul insignifiantă, ţinând cont de sumele "astronomice" necesare pentru a cumpăra chiar şi o garsonieră. Este clar însă că nu pentru banii de la stat mai bine de 100.000 de clienţi au apelat la produsele oferite de cele două bănci pentru locuinţe prezente în România. Piaţa arată, iar studiile confirmă, potenţialul enorm al finanţărilor pentru imobiliare. În aceste condiţii, practic, piaţa cere existenţa unor noi mecanisme de finanţare, precum sistemul bauspar. Astfel, e de aşteptat ca, în ipoteza în care vor dispărea subvenţiile de la stat, băncile pentru locuinţe să găsească noi variante pentru stimularea clienţilor. Mai ales că, odată ce vor scădea dobânzile se va înteţi concurenţa în sistemul bancar pentru acordarea de credite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite