O nouă şedinţă de corecţii la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi indicii au închis ieri pe roşu, cele mai mari pierderi fiind în sectorul energetic. Săptămâna bursieră debutează cu stângul, pe o lichiditate redusă şi o corecţie medie de peste 3%, în ton cu evoluţiile de pe pieţele de capital europene.

După o uşoară revigorare la finalul săptămânii trecute, scăderile s-au reinstalat în şedinţa de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Cu toate că lichiditatea a crescut cu 37,5%, avansul se datorează, în mare măsură, tranzacţiilor cu obligaţiuni ale Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

Astfel, pe piaţa destinată obligaţiunilor au fost tranzacţionate mai multe pachete de titluri reprezentând 1,58% din obligaţiunile listate la Bursă de BIRD. Titlurile au fost cedate la preţul de 932,22 lei, iar operaţiunile au însumat 7,7 milioane lei.

BET a pierdut 3,34%

În medie, acţiunile listate la BVB s-au ieftinit cu 3,28%, în timp ce la categoria „blue chips“ indicele BET a pierdut 3,34%. Cele mai semnificative deprecieri au apărut în sectorul energetic, unde indicele BET-NG a suferit o corecţie de 4,18%. La polul opus, s-au situat cele cinci societăţi de investiţii financiare, care au pierdut, în medie, 1,83%.

„Scăderile au continuat, în ciuda rezultatelor anunţate de către companiile listate la finalul săptămânii trecute. Probabil că mulţi jucători şi-au marcat profiturile. Există o presiune ridicată la vânzare pentru acţiunile care făceau parte din portofoliul fondurilor de investiţii’’, explică Adrian Ceuca, director general adjunct SSIF Broker S.A.

Scăderile au caracterizat toate marile pieţe europene de capital, astfel că la ora închiderii şedinţei de tranzacţionare de la BVB indicii europeni coborau cu până la 2,51%. Regresul a fost cauzat de deprecierile acţiunilor din sectorul bancar şi a acţiunilor producătorilor auto.

Astfel, indicele FTSE, reprezentativ pentru piaţa londoneză, scădea cu 1,48%, iar indicele pieţei din Frankfurt, DAX, pierdea 2,51%. Totodată, indicele de la Bursa din Paris, CAC40, scădea cu 2,24%. Corecţii de mai mare amploare au avut loc pe alte pieţe emergente din Europa Centrală şi de Est, unde principalii indici au pierdut peste 7%.

Impact, cel mai lichid emitent

Acţiunile Impact Bucureşti (IMP) au atras cea mai mare lichiditate în şedinţa de luni, pe un rulaj de 2,70 milioane lei. La finalul zilei, un titlu IMP era cotat cu 0,0483 lei, în scădere cu 14,96%. Au urmat tranzacţiile cu acţiuni Petrom (SNP), în valoare de 1,88 milioane lei, care au suferit o corecţie de 8,72%, până la preţul de 0,178 lei/titlu.

Acţiunile Azomureş (AZO) au stagnat la preţul de 0,23 lei/tiltu, pe o lichiditate de 0,9 milioane lei, a treia valoare din piaţă. În sectorul bancar, acţiunile BRD au cumulat un rulaj de 0,6 milioane lei şi au încheiat şedinţa la preţuri în scădere cu aproape 3%, până la 8,1 lei/titlu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite