Cele mai puternice ţări din lume, mulţumite de creşterea economiei globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii G7 spun că afacerile mondiale vor creşte într-un mod susţinut, în ciuda încetinirii economiei americane Miniştrii de finanţe din cele mai dezvoltate ţări industriale spun că

Membrii G7 spun că afacerile mondiale vor creşte într-un mod susţinut, în ciuda încetinirii economiei americane

Miniştrii de finanţe din cele mai dezvoltate ţări industriale spun că economia lumii va continua să crească şi în următorii ani cu aproximativ 5%, în ciuda unor riscuri care persistă.

Grupul celor şapte, din care fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia, apreciază că ritmul de creştere al economiei globale se va menţine şi în viitorul apropiat, economia Statelor Unite ale Americii va rămâne solidă, în ciuda cererii moderate, iar zona euro va fi sănătoasă. Previziunile Fondului Monetar Internaţional indică o creştere globală de 4,9% în 2007 şi 2008, relatează BBC, în scădere faţă de creşterea de 5,4% înregistrată în 2006.

G7 cere Chinei o flexibilitate mai mare pentru yuan

"Deşi riscurile rămân prezente, economia globală cunoaşte cea mai susţinută expansiune din ultimii peste 30 de ani şi devine mai echilibrată", au arătat într-un comunicat comun guvernatorii băncilor centrale şi miniştrii de finanţe, reuniţi zilele trecute la Washington.

Secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, care a condus discuţiile G7, a spus că există totuşi şi riscuri, cum ar fi preţurile volatile la combustibili, măsurile puternic protecţioniste şi vulnerabilitatea pieţelor financiare globale. Dar, în ciuda acestor riscuri, miniştrii de finanţe ai ţărilor din G7 spun că perspectivele economiei mondiale rămân optimiste, în general, mai ales datorită creşterii puternice din Asia, alimentată în special de China şi India. Creşterea economică din regiunea asiatică este estimată la 7% pentru acest an, uşor mai scăzută faţă de ritmul de creştere de 7,4% atins anul trecut. Miniştrii au făcut însă apel la China să permită monedei sale, yuanul, să fie tranzacţionată mai liber pe pieţele mondiale, şi au adăugat că volatilitatea excesivă a yuanului este un lucru nedorit. De data aceasta, China nu a participat la întâlnirea membrilor G7, aşa cum se întâmpla în trecut, când miniştrii chinezi erau prezenţi în calitate de invitaţi. Lipsa chinezilor de la summit a fost corelată de presă cu disputa dintre Washington şi Beijing privind legea chineză referitoare la proprietatea intelectuală.

Germania vrea reguli stricte pentru fondurile de investiţii

Miniştrii G7 rămân şi ei divizaţi pe marginea mai multor subiecte, cum ar fi volatilitatea monetară, protecţionismul sau reglementarea industriei fondurilor de investiţii, estimate la mii de miliarde de dolari. Germania cere de mai mult timp reguli mai stricte pentru controlul fondurilor de investiţii, susţinând că dacă un fond major s-ar prăbuşi, consecinţele acestei prăbuşiri asupra finanţele globale ar putea fi foarte grave, relatează BBC. În decursul ultimului an de zile, a crescut la nivel internaţional îngrijorarea vizavi de nivelul de risc la care sunt expuşi investitorii, din cauza schemelor de investiţii prea puţin reglementate. Acestea sunt totodată şi schemele preferate de investitorii bogaţi, tocmai datorită riscului mare şi potenţialului de câştig. Cu toate acestea, atât Statele Unite ale Americii, cât şi Fondul Monetar Internaţional se împotrivesc impunerii unor reglementări mai stricte, pe motiv că forţele pieţei sunt suficiente pentru a controla acest segment.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite