Cel mai mare producător german de energie ţinteşte achiziţii în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul RWE, al treilea furnizor de electricitate din Europa şi cel mai mare producător de energie din Germania, este interesat să intre pe piaţa românească de producţie şi de distribuţie a

Grupul RWE, al treilea furnizor de electricitate din Europa şi cel mai mare producător de energie din Germania, este interesat să intre pe piaţa românească de producţie şi de distribuţie a electricităţii.

Nemţii sunt pregătiţi să cumpere cel puţin două companii de distribuţie a electricităţii. În plus, îşi doresc în portofoliu cele trei complexuri energetice, pe care statul vrea să le scoată la privatizare.

"Vom participa la privatizarea tututor celor trei filiale de distribuţie a electricităţii şi ne dorim cel puţin două dintre acestea, pentru că vrem să devenim un jucător vizibil pe piaţa românească. Preţul trebuie să fie însă unul rezonabil", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, managerul RWE Energy pentru achiziţii în Europa de Est, Klaus Buhl. El a adăugat că a depus deja o scrisoare de interes la AVAS în acest sens.

În opinia oficialului german, preţul plătit de italienii de la Enel pentru Electrica Muntenia Sud (820 milioane de euro), nu a fost "rezonabil".

Investiţii greenfield doar în resurse regenerabile

RWE Power, având ca activitate de bază producţia de energie, are pregătit un buget de investiţii de 12 miliarde de euro până în 2012, pentru producţia de energie şi către sectorul minier. O parte din aceşti bani ar putea veni către România, dacă vor câştiga licitaţiile de privatizare.

"Suntem interesaţi de toate cele trei complexuri energetice, deşi nu e foarte clar pentru investitori dacă pot să participe la mai mult de o licitaţie", a spus Buhl.

Întrebat dacă ar vrea să achiziţioneze un complex energetic la pachet cu o hidrocentrală, potrivit unor variante de restructurare ale Ministerului Economiei, oficialul RWE a declarat că ambele variante trebuie luate în considerare. "Cea mai bună soluţie este să se dea drumul privatizărilor cât mai repede, pentru a veni investitorii, care vor putea să ridice aceste obiective la nivelul directivelor europene. Apoi poţi combina producţia în surse mixte", a explicat Buhl.

Grupul german mai este interesat de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi de proiectul construcţiei hidrocentralei de pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti. RWE nu exclude posibilitatea de a intra pe piaţa energiilor regenerabile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite