Un sfert din pensiunile mici riscă să se închidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe case de vacanţă lucrează „la negru“ pentru a evita plata taxelor ridicate. Proprietarii pensiunilor agroturistice cu trei-patru camere sunt supăraţi că trebuie să plătească autorizaţii de funcţionare la fel de mari ca hotelierii.

Cine vrea să îşi înfiinţeze o pensiune agroturistică trebuie să se aştepte la costuri de funcţionare foarte mari. De anul trecut, toţi proprietarii de pensiuni sunt obligaţi să obţină avize de la autorităţile medicale şi de la pompieri pentru a putea funcţiona. „Avizul de la pompieri este foarte scump.

Costă aproximativ 3.000 de lei“, ne-a explicat Cristina Partal, preşedintele Asociaţiei de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). O altă nemulţumire a proprietarilor este faptul că trebuie să îşi declare pensiunile unităţi de alimentaţie publică şi să îşi doteze sălile de mese şi bucătăriile conform standardelor europene. „Minimum 10.000 de euro trebuie plătiţi pentru a construi o bucătărie la cerinţele europene.

Nu este corect ca şi pensiunile care au doar trei-patru camere să aibă aceleaşi standarde ca un restaurant mare care organizează nunţi şi botezuri“, a completat Partal. Oficialul ANTREC spune că foarte multe pensiuni vor fi nevoite să se închidă sau să lucreze „la negru“, pentru că nu îşi vor permite să îndeplinească toate condiţiile.

De aceeaşi părere este şi Vasile Boştiug, proprietar de pensiune şi preşedintele ANTREC Vrancea, care consideră că, în acest an, aproximativ 25% din unităţile de cazare de la ţară se vor închide din aceste motive. În acest judeţ sunt aproximativ 1.500 de case de vacanţă ce primesc turişti, însă doar 5% din acestea sunt înregistrate în ANTREC şi au autorizaţie de funcţionare ca pensiuni.

„Proprietarii caselor de vacanţă practică turism ilegal, dar nu sunt controlate de către autorităţi pentru că sunt considerate proprietăţi particulare“, afirmă preşedintele ANTREC Vrancea.

ANTREC vrea agroturism ca în Franţa

Oficialii ANTREC i-au propus ministrului Turismului, Elena Udrea, să analizeze situaţia şi să aplice „modelul francez“, unde pensiunile care au până la cinci camere sunt considerate case normale. „Aceste pensiuni nu practică un turism de anvergură.

Turiştii se simt ca acasă şi mănâncă aceeaşi mâncare ca şi gazdele“, spune Cristina Partal. De aceeaşi părere este şi Elena Udrea, ministrul Turismului. „Nu este normal ca o agropensiune să plătească autorizaţia de pompieri asemenea unui hotel, sau să fie obligată să îşi doteze bucătăria la aceleaşi standarde cu marile restaurante“, a declarat, pentru „Adevărul“, Elena Udrea.

Ministerul Turismului analizează problema

În urma sesizărilor celor de la ANTREC, ministrul Turismului a declarat că va analiza situaţia şi va încerca să găsească o soluţie. „Acolo unde legea ne permite vom rezolva problemele punctual, prin înţelegeri cu alte ministere sau cu instituţii publice“, ne-a declarat Elena Udrea. Ministerul Turismului s-a angajat să fie un iniţiator al acestora. „Mă refer, în primul rând, la noua formă a Legii Turismului pe care urmează să o înaintăm Parlamentului până la sfârşitul actualei sesiuni“, a conchis Udrea.

Turişti în scădere

Numărul turiştilor sosiţi în structurile de cazare din România a scăzut în primele patru luni ale anului cu 16,2%, până la 1,47 milioane de persoane, iar indicele de utilizare netă a fost de doar 19,9%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite