Una din opt ţigări este netaxată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PIERDERI Deşi fenomenul contrabandei din România a mai scăzut în ultimul an, atât producătorii, cât şi bugetul sunt în continuare serios afectaţi Piaţa ilegală de ţigări a ajuns

PIERDERI Deşi fenomenul contrabandei din România a mai scăzut în ultimul an, atât producătorii, cât şi bugetul sunt în continuare serios afectaţi

Piaţa ilegală de ţigări a ajuns în 2007 la 300 milioane de euro. Deşi în scădere cu 3%, contrabanda continuă să aducă prejudicii de sute de milioane de euro.

Producătorii de tutun din România nu pot estima la cât se ridică pierderile suferite din cauza contrabandei cu ţigări, însă indică cu precizie cauza acestui fenomen. "Diferenţele mari de preţ dintre ţigările din România şi cele din ţările vecine au dus la creşterea semnificativă a pieţei ilegale. Pierderile nu pot fi estimate, dar sunt enorme", a declarat, pentru "Adevărul", Peter Imre, director Corporate Affairs în cadrul Philip Morris România.
Potrivit datelor prezentate ieri de către Japan Tabacoo Internaţional (JTI), raportul de preţ între mărcile româneşti şi cele ucrainene este de 1/6.

Ţigările ucrainene, de şase ori mai ieftine

Dacă preţul mediu al unui pachet de ţigări este în România de 1,54 euro, în Ucraina, acesta este de doar 0,26 euro/pachet, în Moldova - 0,4 euro/pachet, Serbia - 0,72 euro/pachet, iar în Bulgaria - 1,33 euro/pachet. Potrivit datelor furnizate de către autorităţi, Ucraina, Moldova şi Serbia sunt, de altfel, ţările din care provin şi cele mai mari cantităţi de ţigări de contrabandă. "Valoarea totală a pieţei ţigaretelor din România a fost anul trecut de 2,5 miliarde de euro. Aceasta include însă şi piaţa ilegală, care în 2007 a avut o pondere de 12-13%", a declarat, pentru "Adevărul", Gilda Lazăr, director Corporate Affairs în cadrul JTI România.

Potrivit acesteia, piaţa ilegală (n.r. - contrabandă/contrafacere) a înregistrat în 2007 o uşoară scădere, până la aproximativ 300 milioane de euro. "Contrabanda a crescut până la 16% în perioada 2005 - 2006, din cauza creşterilor masive de preţuri. Anul trecut, cum scumpirile nu au mai fost atât de agresive încât să provoace pieţei un şoc fiscal, şi contrabanda a scăzut", a explicat Gilda Lazăr.

Statul pierde din neîncasarea accizelor

Comerţul ilicit cu ţigări nu afectează doar industria producătoare, ci şi veniturile la bugetul de stat, prin pierderea de taxe şi accize. Estimările producătorilor arată că, anual, statul are astfel un prejudiciu de aproximativ 170 milioane de euro. Contrabanda atrage după sine pierderi şi în cifra de vânzări pentru detailişti şi reduce numărul de locuri de muncă în domeniul comerţului en detail şi angro.

"Credem că o reglementare cuprinzătoare a industriei tutunului este vitală, prin aceasta înţelegând şi obligativitatea licenţierii şi monitorizării tuturor participanţilor la circuitul comercial, un mediu fiscal predictibil şi stabil, precum şi o finanţare eficientă a organismelor vamale abilitate, astfel încât acestea să devină cât mai eficiente posibil", a enumerat Peter Imre câteva dintre soluţiile care ar duce la diminuarea fenomenului de contrabandă şi contrafacere.

Piaţa ţigărilor în cifre

-Vânzările au ajuns în 2007 la un volum de 35 miliarde de ţigarete
-Valoarea totală a pieţei din România este de 2,5 miliarde de euro, din care piaţa ilegală (n.r. - contrabandă/contrafacere) ajunge la 300 milioane de euro
-Producătorii de tutun din România au achitat anul trecut la bugetul de stat 1,4 miliarde de euro, reprezentând accize şi taxa pe viciu
-Nivelul contrabandei cu ţigări din ţara noastră a scăzut în 2007 la 13%, de la 16%, cu un an înainte
-Din cauza pieţei ilegale, bugetul statului a înregistrat anul trecut pierderi de peste 170 milioane de euro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite