Cine ne va monta panourile solare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine aflăm la ce firme ne vom putea înscrie, în 2009, pentru a ne instala sisteme ecologice de încălzire a locuinţelor. Statul asigură 90% din banii necesari pentru panouri direct către instalatorii agreaţi, care vor fi anunţaţi mâine. Programul „Casa Verde“ va demara pe 5 ianuarie.

Solicitanţii persoane fizice din fiecare judeţ vor putea să se înscrie numai la instalatorii agreaţi din regiunea de domiciliu sau, mai precis, din regiunea unde se află locuinţa ce urmează a fi echipată.

Se vor instala numai sisteme complete, formate din colectori (panourile solare propriu-zise), instalaţie de transport pentru agentul termic (ţevi sau cabluri conductoare) şi boiler. Preţul unui astfel de sistem „nu poate fi evaluat dinainte, ci numai după elaborarea unui proiect, pentru că diferă de la casă la casă“, ne-au declarat specialiştii din industria de profil.

Ne încadrăm sigur în banii de la stat

Instalatorii sunt convinşi că suma maximă acordată de stat -  respectiv 25.000 de lei, la care se adaugă participaţia solicitantului, de 10% din costul total – este suficientă pentru proiectarea, achiziţionarea şi instalarea echipamentelor. Ei estimează că un astfel de sistem poate costa cel mult 20.000 de lei (pentru o vilă cu etaj, ca exemplu), ceea ce înseamnă că un proprietar va participa cu cel mult 2.000 de lei la finanţarea proiectului, bani care trebuie daţi la început.

Nu renunţaţi la sistemul clasic!

Pe timp de iarnă şi în zilele noroase este de aşteptat ca panourile să colecteze mai puţină căldură, astfel că şi agentul termic va fi ceva mai rece. De aceea, nu e recomandabil să renunţaţi la vechiul boiler (pe curent electric), folosiţi doar avantajul că apa nu va fi extrem de rece, ca aceea de la robinet, ci ar putea avea în jur de 30 de grade. Specialiştii precizează că vom consuma în continuare curent, dar mult mai puţin decât dacă nu ne-am fi instalat sistemul ecologic.

Concurenţă acerbă, criză de personal

Atenţie, din momentul înregistrării cererii şi până la finalizarea lucrărilor de instalare nu trebuie să treacă mai mult de 12 luni. Până la termenul-limită de înscriere pentru acreditarea instalatorilor s-au depus câteva mii de cereri din partea companiilor de profil, însă numărul celor ce vor fi agreate va fi de ordinul sutelor, ne-au mai declarat sursele noastre.

Acestea afirmă că, având în vedere numărul mare de solicitanţi care vor dori să-şi monteze panouri, companiile se vor confrunta cu o lipsă acută de personal calificat. „Va fi primul venit, primul servit, astfel că aşteptarea celor ce vor veni mai târziu s-ar putea să fie cam lungă“, spun instalatorii.

Ce pot face locatarii de la bloc?

Teoretic, cei care locuiesc la bloc nu pot aplica la acest proiect de unii singuri, în nume propriu, ci trebuie să se constituie într-o asociaţie de proprietari, altfel spus, să fie cu toţii de acord şi să acţioneze ca un singur organism.

Dosarul trebuie să conţină, printre altele, hotărârea asociaţiei, cu acordul majorităţii membrilor, care să cuprindă: decizia privind participarea la program, persoana desemnată să reprezinte asociaţia în relaţia cu instalatorul şi decizia privind susţinerea contribuţiei proprii cu indicarea clară a surselor financiare. Însă specialiştii din rândul instalatorilor susţin că programul „Casa Verde“ pentru blocuri va fi mai dificil de realizat, îndeosebi din cauza numărului de apartamente raportat la spaţiul restrâns de pe acoperişuri.

Pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu (afm.ro) este postat un Ghid al utilizatorului, care conţine toate informaţiile necesare pentru aplicanţii programului „Casa Verde“.

Intensitatea radiaţiilor solare, pe regiuni

Pe teritoriul României, cele mai intense raze de soare le primeşte Dobrogea, înregistrând un potenţial energetic de peste 1.250 kWh pe metrul pătrat într-un an, fiind de altfel singura zonă cu astfel de rezultate.

Este urmată îndeaproape de Câmpia de Sud, de Subcarpaţi şi de Câmpia de Vest, acestea având în general un potenţial mediu-mare. Ultima clasată este zona Transilvaniei, media radiaţiei fiind de 4.666 MJ/m²/an, adică în jur de 1.000 kWh/mp/an. În zonele montane, potenţialul energetic solar scade, în general, sub 950 kWh/mp/an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite