Nouă milioane de euro pentru a reporni Tractorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lichidatorul uzinei braşovene confirmă faptul că, pentru a menţine producţia de maşini agricole, Flavus Investiţii va folosi terenul societăţii pe piaţa imobiliară Pentru a duce la

Lichidatorul uzinei braşovene confirmă faptul că, pentru a menţine producţia de maşini agricole, Flavus Investiţii va folosi terenul societăţii pe piaţa imobiliară

Pentru a duce la limita profitabilităţii afacerea de la Tractorul, noul proprietar al uzinei braşovene trebuie să mai investească în primul an de la relansarea activităţii nouă milioane de euro.

Odată cu aflarea noului proprietar au apărut şi suspiciunile asupra planului de rentabilizare a producţiei de la Tractorul, mai ales că societatea care a cumpărat uzina braşoveană, Flavus Investiţii, nu are de partea ei argumentul experienţă în domeniul managementului industrial, fiind înfiinţată în ianuarie 2007.

În pofida îndoielilor, singura parte implicată în procesul de trecere a întreprinderii în domeniul privat este lichidatorul societăţii de la poalele Tâmpei, Casa de Insolvenţă Transilvania.

Producţie de 5.000 de tractoare

Potrivit reprezentanţilor acesteia, în cazul Tractorul s-au făcut o serie de analize pentru a definitiva forma finală a planului de restructurare şi rentabilizare a producţiei de tractoare. "Noi am primit temă de casă din partea AVAS asupra caracteristicilor viitorului cumpărător de la Tractorul.

Înţelegem pe undeva şi faptul că există suspiciuni asupra capacităţii de redresare a activitaţii din partea noului proprietar. În schimb, nu trebuie să se uite faptul că nimeni nu investeşte o sumă de ordinul a aproape 80 milioane de euro într-o afacere condiţionată de menţinerea producţiei de tractoare în aşa fel încât să-şi rişte aceşti bani.

Dar ceea ce aş dori să precizez este faptul că noi nu putem în schimb garanta profitabilitatea societăţii", a declarat, pentru "Adevărul", Andrei Cionca, reprezentantul Casei de Insolvenţă Transilvania.
Potrivit planului gândit de casa de Insolvenţă Transilvania, Flavus Investiţii ar trebui să ajungă la un nivel al productivitaţii de 5.000 de tractoare anual.

Pentru acest lucru, chiar în primul an de la relansarea activităţii va fi necesară o investiţie de aproximativ nouă milioane de euro. O parte din această sumă va fi necesară restrângerii capacităţii de producţie pe o arie de teren mult mai mică, mutarea unor utilaje şi comasarea acestora pe o suprafaţă de maximum 30 de hectare.

"Scopul este acela de a eficientiza în primul rând consumul utilităţilor, pentru că acest lucru a constituit principalul factor de acumulare a datoriilor pe perioada în care Tractorul a fost o societate aflată în portofoliul statului. Vă dau un exemplu: numai turnătoria de neferoase încărca costurile de producţie în perioada în care statul mai făcea tractoare cu 8-10%", susţine Cionca.

Noi achiziţii pentru reducerea costului de producţie

Din cele nouă milioane de euro bani necesari investiţiilor, o altă parte va fi necesară achiziţionării a trei centre de prelucrare complexe, pentru ca producţia să nu mai pună presiune pe preţul final al produsului finit din cauza costului mare de fabricaţie. Producţia de tractoare se va desfăşura la Braşov sub paravanul afacerilor imobiliare, fapt confirmat şi de lichidatorul societăţii Tractorul.

"Este importantă retehnologizarea, dar pentru acest lucru trebuie investiţii serioase, banii, conform planului de rentabilizare, putând fi alocaţi din profitul scos din implicarea excedentului de teren, de aproximativ 80 de hectare, în afacerile imobiliare. Cu certitudine la Tractorul va fi o simbioză între producţia de maşini agricole şi afacerile imobiliare", a precizat Andrei Cionca, reprezentantul Casei de Insolvenţă Transilvania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite