CE lansează miercuri procedura de deficit excesiv împotriva României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană va declanşa miercurea viitoare procedura de deficit excesiv împotriva României, Poloniei, Lituaniei şi Maltei, pentru depăşirea plafonului de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Potrivit unui oficial european citat de Reuters, CE va propune României termenele limită acordate acestor state pentru reducerea deficitelor sub limita de 3% din PIB reglementată prin Pactul de Creştere şi Stabilitate.

Citiţi şi
- Europa ne sancţionează pentru deficitul bugetar excesiv
- Comisia Europeană va lua măsuri disciplinare împotriva României
- Pogea: România nu va fi sancţionată de Comisia Europeană pentru un deficit excesiv
- Legea salarizării unice: medic = profesor

"Miercuri, Comisia va face un prim pas în procedura de deficit excesiv în cazul mai multor ţări", a afirmat oficialul, referindu-se la cele patru state UE.

Conform procedurilor, depăşirea deficitului poate fi sancţionată cu amenzi în cazul statelor din zona euro sau îngheţarea fondurilor structurale pentru ţările din afara uniunii monetare.

Deficitul bugetar apare atunci când cheltuielile sunt mai mari decât veniturile. Uniunea Europeană a stabilit ca limita maximă admisă pentru deficitul bugetar al statelor membre să fie de 3% din PIB. Anul trecut România a avut un deficit de 5,4% din PIB.

"România nu va fi sancţionată de Comisia Europeană pentru un deficit excesiv pentru că au fost luate măsuri pentru limitarea acestuia la 4,6 la sută în 2009 şi la 3,7 la sută în 2010. Astfel, deficitul a fost încadrat în limite rezonabile", a afirmat însă ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, pentru Agerpres.

Oficialii CE au declarat însă, în mai multe rânduri, că statele cu deficit excesis ar putea beneficia, în contextul crizei, de unele concesii, precum termene limită foarte extinse pentru remedierea indicatorului.

Executivul UE a lansat deja procedura de deficit excesiv împotriva Franţei, Spaniei, Greciei, Irlandei şi Letoniei.

CE a fixat termene limită pentru anul 2012 de corectare a deficitului în cazul Franţei şi Spaniei, respectiv în 2013 pentru Irlanda, dar a indicat Greciei că trebuie să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB până la sfârşitul acestui an.

Comisia anticipează că 21 dintre cele 27 de state membre vor depăşi plafonul, din cauza crizei financiare şi recesiunii mondiale.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite