2010 – anul dezgheţului pentru investiţiile imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa de real estate din România se trezeşte după criza economică globală. Cel puţin asta este concluzia la care a ajuns compania de consultanţă imobiliară Colliers International

Citiţi şi

Germanii şi americanii revin în România

Blake Horsley, manager of investment and office divisions, a reprezentat Colliers International la târgul imobiliar Expo Real din Muenchen. „Starea generală la expoziţie a fost mult îmbunătăţită faţă de anul trecut. Participanţii au fost din nou nerăbdători să facă afaceri şi am fost încurajat de numărul de investitori care încep acum să privească activ spre România”, afirmă Horsley.

Perspective pentru echilibru

În prezent, cei mai mulţi cumpărători de pe piaţă sunt persoane cu venituri mari sau fonduri cu capital privat. Acestea din urmă au nevoie de un orizont clar al nivelului randamentelor, pentru că ei investesc banii acţionarilor. De aceea, România nu a stat deloc bine, în ultimele 18 luni, la capitolul investiţii majore.
Cu toate acestea, „prăpastia” dintre preţurile cerute de vânzători şi sumele oferite de cumpărători începe să se închidă, în favoarea ultimilor. „Cel mai probabil, vom fi martorii unui uşor dezgheţ pe piaţa de investiţii imobiliare în următoarele două trimestre, cu o creştere semnificativă a activităţii în a doua jumătate a anului viitor – fără să ne apropiem însă nici pe departe de nivelul din 2007”, adaugă Horsley. Tendinţa va fi una pozitivă pentru România, potrivit Colliers International, în condiţiile în care există o uriaşă nesiguranţă cu privire la nivelul randamentelor pe care le oferă în prezent proprietăţile imobiliare româneşti, mai ales comparativ cu Polonia şi Cehia.

Piaţa, la nivelul din 2003 - 2005

În ansamblu, piaţa imobiliară a suferit schimbări majore în ultimul an. Cumpărătorii realizează importanţa amplasamentului şi a calităţii clădirilor şi de asemenea îşi ajustează aşteptările referitoare la venit şi preţ.
„Proprietarii români care vor să vândă trebuie totuşi să realizeze că bunuri imobiliare similare situate în ţările vest-europene presupun un risc mult mai mic, în condiţiile unor pieţe mult mai stabile. De aceea, să ceri acelaşi profit pentru o clădire din Bucureşti şi pentru una din Londra este nerealist. Dacă proprietarii vor să vândă, trebuie să uite de 2007. Piaţa este acum la nivelul anilor 2003 – 2005”, cred reprezentanţii Colliers.
Cu toate acestea, compania de consultanţă vede încă potenţial în piaţa autohtonă. „În ciuda «capcanelor» pe care le presupune o investiţie în România, este încă a doua ţară ca mărime din regiune, cu o populaţie de peste 20 de milioane de locuitori. Mă uit în jurul Bucureştiului şi cred că mai sunt necesari cel puţin 20 de ani de acum încolo pentru a atinge nivelul unei pieţe complet dezvoltate. De-abia aştept să iau parte la asta”, concluzionează Horsley.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite