Doar 32 de firme româneşti, printre cele mai mari din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai bună poziţie, a 12-a, fost ocupată de Petrom. Printre celelalte nume autohtone prezente se numără Dacia, Electrica, Transelectrica, Oltchim, ALRO Slatina, Romtelecom şi Rompetrol . Un

Cea mai bună poziţie, a 12-a, fost ocupată de Petrom. Printre celelalte nume autohtone prezente se numără Dacia, Electrica, Transelectrica, Oltchim, ALRO Slatina, Romtelecom şi Rompetrol .

Un număr de 32 de companii româneşti se află în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est, realizat de compania Deloitte Central Europe, cu sprijinul Deloitte România.

Dintre cele 32 de nume româneşti, şapte companii se află între primele 100 de companii, poziţia cea mai avansată în top fiind ocupată de Petrom, respectiv locul 12. Mittal Steel Galaţi ocupă locul 63, în timp ce Electrica s-a situat pe 67, Dacia, pe 69, Metro România, pe 72, Rompetrol Rafinare, pe 73, iar Petrotel Lukoil, pe locul 100.

Este nevoie de noi fonduri de investiţii

Topul este dominat de companiile din domeniul energiei şi resurselor, pe prima poziţie fiind grupul polonez PKN Orlen, urmat de Mol Ungaria, Skoda Auto Cehia, NJSC Naftogaz Ucraina, CEZ Cehia, Volkswagen Slovacia, Audi Ungaria, Nokia Ungaria şi TP Polonia. Cele mai multe companii care figurează în acest top sunt din Ungaria, Cehia, Ucraina, ţări care s-au integrat în Uniunea Europeană cu mult înaintea ţării noastre.
Intrarea României în UE la 1 ianuarie 2007 a determinat însă ca şi investitorii străini să se uite cu mai multă încredere spre această zonă, astfel că este de aşteptat ca investiţiile să se majoreze semnificativ.

"După aderarea la Uniunea Europeană, investitorii au început să aleagă România pentru a-şi dezvolta afacerile, întrucât piaţa din ţara noastră are un potenţial şi o rată de absorbţie ridicate şi este în curs de maturizare", a precizat George Toma Mucibabici, preşedinte Deloitte România.

În opinia sa, această creştere economică trebuie susţinută în perioada următoare prin investiţii în creşterea productivităţii angajaţilor şi în refacerea vechilor linii de producţie. "De asemenea, sunt necesare asigurarea unui cadru legal stabil, atragerea unor noi fonduri de investiţii şi a unor branduri internaţionale care să intre pe piaţa românească şi să minimizeze deficitul comercial extern", este de părere Mucibabici.

Top 500 este realizat pe baza unor criterii cum ar fi cifra de afaceri pe ultimii trei ani, număr de angajaţi, profit şi alte criterii. Pentru realizarea acestui top au fost analizate companii din 14 ţări, printre care şi Ucraina, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Estonia, Croaţia etc. Vecinii de peste Dunăre sunt prezenţi în acest top cu doar nouă companii.

Trei instituţii bancare în TOP 50

În ceea ce priveşte clasamentele pe industrii, companiile din România ocupă şi în aceste domenii poziţii fruntaşe. Astfel, în sectorul bancar regăsim trei bănci româneşti între primele 50 europene, dintre care BCR, pe locul 10, BRD, pe locul 18 şi Raiffeisen Bank România, pe locul 43. Prezenţa sectorului bancar românesc în acest clasament se datorează în mare măsură creşterii importante pe care a înregistrat-o în ultimii ani, prin trecerea în proprietate privată a majorităţii numelor locale.

Vorbim aici de preluarea BCR de către Erste Bank, în timp ce BRD a devenit Societe Generale, iar Raiffeisen Bank a achiziţionat Banca Agricolă când aceasta se afla în pragul falimentului. "În următoarea perioadă se aşteaptă o evoluţie pozitivă a pieţei bancare româneşti, cu intrarea unor noi jucători şi extinderea reţelelor companiilor deja existente.

Ţinând cont de potenţialul de dezvoltare al pieţei româneşti în zona Europei Centrale şi de Est, este foarte posibil ca şi cele trei bănci româneşti să avanseze în TOP 50", a precizat Mucibabici. Locul doi în acest top este ocupat de KBC Bank din Cehia.

Estimările specialiştilor apreciază că, în cinci ani, BCR va ocupa o poziţie mai fruntaşă, pe fondul preluării de către Erste. În prezent, cele trei bănci româneşti aflate în Top 50 Europa Centrală şi de Est deţin împreună peste jumătate din piaţa bancară. BCR deţine 26,2% din piaţa bancară din România, în timp ce BRD şi Raiffeisen Bank au ajuns la o cotă de piaţă de 16,3%, şi respectiv 8%. Potrivit reprezentanţilor Deloitte România, Topul celor 50 de instituţii bancare din Europa este dominat de câteva grupuri financiare puternice care s-au dezvoltat în multe ţări europene, multe dintre acestea făcând afaceri şi în România. Este vorba de Erste, Raiffeisen, Societe Generale, dar şi Unicredito.

Telecomunicaţiile, sectorul cu cea mai bună reprezentare

În sectorul telecomunicaţiilor, primele locuri sunt ocupate de companii din Polonia, Ungaria şi Cehia. Însă în acest sector România se află în primele 10 locuri, prin prezenţa Orange România-locul nouă şi Vodafone România-locul 10. Acesta este, de altfel, şi domeniul cu cea mai bună reprezentare românească.
Având cifre de afaceri de peste un miliard de euro la sfârşitul lui 2006, Orange România şi Vodafone devin candidaţi importanţi pentru primele locuri din topul companiilor de telecomunicaţii din Europa Centrală şi de Est. În această regiune, Orange se situează pe locul trei, în funcţie de venitul net.

În sectorul de producţie topul este dominat de industria auto. Foarte aproape de Top 10 companii europene din acest sector s-au clasat Mittal Steel Galaţi şi Dacia Group. "Există mai multe aspecte care au o influenţă pozitivă asupra sectorului manufacturing în România şi este doar o chestiune de timp până vom avea aceste două companii româneşti în topul celor mai bune 10 din Europa din sectorul de producţie. Printre aceşti factori se numără conformitatea cu standardele ISO pentru furnizori şi constructori de maşini, tendinţa de fabricare a componentelor pe plan local şi de a elimina costurile ridicate şi tendinţa Renault de a aborda nu numai piaţa locală, ci şi pieţele vecine", a declarat Guy Verduystert, director al Diviziei de Consultanţă Financiară a Deloitte România.

După aderarea la UE, investitorii au ales România pentru a-şi dezvolta afacerile, întrucât piaţa are o rată de absorbţie ridicată
George Toma Mucibabici
preşedinte Deloitte România

Firmele româneşti din top

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite