Doar fermierii cu diplomă iau bani să se mute la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt sprijiniţi numai agricultorii tineri care au sau vor urma cursuri agricole. Statul acordă tinerilor care vor să-şi înfiinţeze o fermă la ţară un ajutor financiar de până la 25.000 de euro. Însă condiţiile de eligibilitate sunt greu de îndeplinit.

Valoarea ajutorului financiar diferă în funcţie de planul de afaceri şi suprafaţa de teren, dar nu poate depăşi suma de 25.000 de euro, bani acordaţi în două tranşe.

Plan de afaceri după norme europene

Viitorul fermier trebuie să aibă la data depunerii dosarului maximum 40 de ani neîmpliniţi, să se instaleze pentru prima dată în exploataţia agricolă ca  şef al acesteia şi să deţină sau să dobândească ulterior competenţe şi calificări agricole.

Primul pas pe care trebuie să îl facă viitorul fermier este să-şi achiziţioneze terenul. Ferma poate fi cumpărată, concesionată sau luată în arendă. Nu contează cât de mare este ferma, important este ca aceasta să fie eligibilă, iar în acest sens puteţi primi consultanţă de la biroul judeţean al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).

Al doilea pas este întocmirea unui plan de afaceri pentru care puteţi primi de asemenea consultanţă gratuită din partea reprezentanţilor Ministerului Agriculturii.

Planul de afaceri trebuie să includă detalii privind investiţiile care se realizează demonstrând că cel puţin 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformităţii cu standardele comunitare, modernizarea şi dezvoltarea exploataţiei.

Banii se dau în două tranşe

Sprijinul de instalare va fi acordat în două tranşe de plată: prima tranşă se va acorda la data aprobării de către APDRP a solicitării pentru acordarea sprijinului şi este de 60% din valoarea aprobată. A doua tranşă, de 40%, se acordă după îndeplinirea planului de afaceri. Verificarea condiţiilor pentru acordarea celei de a doua tranşe nu va depăşi 36 de luni de la data aprobării.

Ce trebuie să aveţi la dosar

Dosarul pentru obţinerea finanţării trebuie să conţină cererea tip, acte de proprietate (pe terenuri şi/sau clădiri), planul de afaceri şi o serie întreagă de documente tip pe care le puteţi obţine de la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit de care aparţineţi sau de pe site-ul ministerului, la secţiunea „Măsura 121- Instalarea tinerilor fermieri”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite