Noua fabrică Albalact urcă compania între primii trei producători de lactate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Albalact a investit peste 10 milioane de euro într-o nouă fabrică de lactate situată în judeţul Alba. Unitatea de producţie, care se întinde pe 11.000 de metri pătraţi de teren, are

Compania Albalact a investit peste 10 milioane de euro într-o nouă fabrică de lactate situată în judeţul Alba. Unitatea de producţie, care se întinde pe 11.000 de metri pătraţi de teren, are o capacitate de procesare de 200.000 de litri pe zi.

Cumulat cu vechea fabrică, care poate procesa 120.000 de litri pe zi, totalul arată că, cel puţin teoretic, Albalact poate deveni cel mai mare procesator de pe piaţă în prezent, depăşind Frieslend, care are o capacitate de 300.000 litri lapte pe zi.

Oficialii companiei spun că cea mai mare problemă în domeniu, inclusiv la nivel european, este materia primă, care nu este la standardele UE. "Avem un avantaj cu această situare, adică acces facil la laptele din Ungaria", a explicat Raul Ciurdin, preşedintele companiei Albalact (care deţine împreună cu familia 52% din companie). Restul laptelui este luat în prezent de la ferma proprie, dar şi de la mici producători.

Acţionarii au decis înfiinţarea a două noi ferme, în 2008, pentru care vor aloca circa 7 milioane euro. De asemenea, fosta fabrică va produce brânzeturi, printr-o retehnologizare de peste un milion euro. În prezent, compania îşi vinde producţia în proporţie de 50% către marii retaileri Metro, Selgros, Carrefour, Cora.

Puteam vinde şi realiza un profit de trei ori mai mare decât în prezent, dacă aveam capacitatea de producţie. Cu noua fabrică vom putea suplimenta un pic, însă intervin probleme cu materia primă, asta până vom inaugura cele două noi ferme", a spus Traian Simion, directorul comercial al Albalact.

Peste zece produse noi din gama Zuzu şi Fulga

Fiecare fermă va avea o mie de capete (vaci), iar în 2009 compania va ajunge să aibă (din cele trei ferme) 60.000 litri lapte pe zi. Societatea mai deţine în prezent o fermă la graniţa judeţului Hunedoara cu Alba.
Albalact va lansa, în curând, zece produse proaspete din lapte.

De asemenea, în fabrica veche după retehnologizare, vor produce mai multe sortimente de brânzeturi tradiţionale româneşti. "Am hotărât să ne extindem gama de produse pentru că am sesizat la client tendinţa de a opta pentru un singur producător, la care vor să găsească şi lapte, şi iaurt, smântână, brânzeturi", a mai declarat Ciurdin.

Fondurile investite de compania Albalact în construirea şi dotarea noii fabrici provin din surse proprii, fondul Sapard şi credite bancare. Albalact Alba Iulia este unul din primii cinci producători de lapte şi produse lactate din România. Înfiinţată în anul 1971 şi transformată în societate comercială pe acţiuni în 1990, societatea a fost privatizată în 1999. Compania are 620 de angajaţi şi peste 3.500 de acţionari şi este listată pe piaţa Rasdaq. (Oana Grecea)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite