Încă două reactoare până în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia Nuclearelectrica se va dubla în opt ani, urmând să asigure peste 35% din consumul de electricitate al ţării. Producţia de energie electrică va creşte în România, în special pe baza combustibilior nucleari şi a cărbunilor.

Cu întârziere de un an, ieri s-a semnat acordul pentru înfiinţarea companiei care va construi reactoarele trei şi patru cu cei şase investitori selectaţi de autorităţi: ArcelorMittal Galaţi şi Iberdola care deţin câte 6,2% din acţiuni şi CEZ, GDF Suez, ENEL şi RWE Power cu câte 9,15% din acţiuni. Statul român, prin Nuclearelectrica, va deţine 51%.

Urmează înregistrarea companiei de proiect “EnergoNuclear”, realizarea studiului de fezabilitate, elaborarea documentaţiilor şi selectarea antreprenorului general şi, evident, găsirea modalităţii de finanţare a investiţiei estimate la patru miliarde de euro. Această etapă va dura 18 luni, după care va începe construcţia propriu-zisă a celor două reactoare de câte 720 MW fiecare.

Termenul de finalizare a lucrărilor este 2016. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, prezent la semnarea acordului, a precizat că investiţia statului român în acest proiect este de circa două miliarde de euro, urmând să fie realizată în principal de Nuclearelectrica, atât prin contractarea de credite, cât şi prin listarea unor acţiuni.

Arun Annachatre, director financiar al ArcellorMittal Galaţi a declarat că nu se pune problema ca din cauza crizei financiare să apară dificultăţi în derularea investiţiei.

Criza financiară nu va afecta cernavodă

“Până în momentul demarării efective a investiţiei, nu vor mai fi probleme deosebite cu piaţa creditelor”, a declarat oficialul de la ArcelorMittal. Imediat după acest eveniment, s-a semnat şi Memorandumul de înţelegere între grupul CEZ şi Termoelectrica pentru construcţia unei termocentrale pe huilă în cadrul societăţii Termocentrale Galaţi, cu o capacitate instalată de până la 400 MW.

Această asociere vine la scurt timp după ce grupurile EoN şi Enel au convenit să construiască o termocentrală la Brăila, iar pentru săptămâna viitoare este aşteptată parafarea înţelegerii pentru termocentrala de la Borzeşti.

“Aceste noi grupuri termo, împrună cu cele două reactoare de la Cernavodă, vor produce peste 20 TWh, pe an energie electrică, care se vor adăuga celor aproape 60 TWh cât este consumul total din România”, a declarat Vosganian. ;

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite