A deschis prima pensiune din Moeciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Gârbacea a anticipat încă din 1990 potenţialul turistic al zonei. Fiu de ţăran, student, sportiv şi antrenor de schi. Astăzi, om de turism cu un business care valorează peste 50 de milioane de euro.  

Casa Ovidiu, Casa Dorina, Casa Alex, Casa Bogdan şi alte case-hotel, toate albe şi cu balcoane de lemn. Un restaurant, un hotel mai mare, drum privat... Apare şi patronul, un bărbat cu bocancii plini de noroi, nebărbierit, ce coboară dintr-o maşină de teren, care probabil era neagră, dacă nu ar fi fost murdară în ultimul hal. “Ovidiu Gârbacea sunt eu”, se prezintă bărbatul fără a zâmbi.

Fost antrenor al lotului olimpic de biatlon, fost antrenor de schi fond la clubul armatei din Braşov, Gârbacea a dus o viaţă de sportiv, însă cu funcţie de locotenent. Adică o ducea bine şi pe “vremea ailaltă”, că avea un salariu de 4.000 de lei pe lună, o casă la Moeciu, cu animale în curte, cu lemn şi cu piatră de munte sub nas şi tot ce trebuie.

“Ce-am văzut în Alpi am făcut şi eu acasă”

Sportiv fiind, a călătorit mult şi-a fost cazat la pensiuni turistice cochete din Alpii ţărilor unde concura cu schiorii. “Living primitor şi grup de refacere (o baie mare cu jacuzzi şi duşuri mai speciale). Asta am văzut acolo, asta trebuia să fac şi eu acasă”, se gândea pe atunci Gârbacea.  Zis şi făcut. Casa bătrânească a fost transformată într-o pensiune cu 7 dormitoare chiar la începutul anului 1990.

De Crăciun au sosit şi primii turişti, care au plătit un tarif de 100 de dolari pe noapte, pentru toată vila. De atunci şi până astăzi, Ovidiu Gârbacea spune că în toate weekendurile camerele au fost ocupate 100%. “Eu nu am camere libere în niciun weekend, de 19 ani”, spune Gârbacea.

10 milioane de euro pentru al doilea complex

Când a început Gârbacea să cumpere teren prin Moeciu şi Fundata, preţurile erau foarte mici. “Pe atunci am luat teren cu 2 dolari metrul pătrat, iar astăzi costă şi 200 de euro metrul”, spune patronul de la Cheile Grădiştei. De la fraţi, de la mătuşi, de la vecini, Gârbacea a cumpărat în total 6 hectare de teren la Cheile Grădiştei şi alte 20 de hectare la Fundata, unde deja a demarat construcţiile pentru cel de-al doilea complex turistic.

“La Fundata o să fac un resort, aşa cum există în străinătate, unul de cinci stele. Investiţia este mare, dar merită. Voi construi şi un stadion cu pistă de alergare, o sală de sport, pârtie de schi, va fi cu adevărat un resort mare de lux”, spune Gârbacea.

Tot la schi îi stă gândul, şi doar atunci când vorbeşte despre sportul pe care l-a făcut timp de 25 de ani îi zâmbeşte şi faţa. Business de milioane de euro fără niciun credit În ultimii trei  ani, Ovidiu Gârbacea a investit în complexul turistic de la Cheile Grădiştei peste 20 de milioane de euro. A fost scutit de impozit timp de 10 ani, iar profitul a fost mereu reinvestit. Astfel, omul de afaceri a reuşit să-şi consolideze businessul fără a împrumuta de la bănci niciun leu.

“Prin anii ’90 am împrumutat de la o bancă vreo 4.000 de mărci şi a fost cumplit. Cu o dobândă de 150%, m-am străduit şi am returnat banii în câteva luni. De atunci, nu am mai făcut niciun credit”, spune Gârbacea. Braşoveanul este pasionat de sport, pentru că îi place competiţia, de călătorii şi de cărţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite