Peste 10.000 de constructori trimişi acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 70% din muncitorii în construcţii au fost concediaţi din cauza stagnării sectorului rezidenţial în ultimele luni. Măsura renunţării la serviciile muncitorilor nu are precedent. Decizia survine pe fondul unei creşteri a forţei de muncă din construcţii.

Pe parcursul anului trecut, numărul muncitorilor de pe şantiere a crescut cu 10% faţă de anul precedent, potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. „Fenomenul este inexplicabil. La sfârşitul anului 2007 erau înregistraţi în domeniu 365.000 de muncitori, iar la sfârşitul anului trecut numărul acestora depăşea 400.000. Aceasta, în condiţiile unui an în care numărul de falimente în piaţă a atins un record”, spune Adriana Iftime, preşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii.

Din cei 10.000 de oameni puşi pe liber în această iarnă, 7.000 au fost concediaţi din cauza situaţiei economice nefavorabile. Numărul mare de angajaţi trimişi acasă nu poate fi pus pe seama anotimpului rece.

Constructorii de case, la pământ

„Iarna muncitorii din construcţii nu sunt trimişi în şomaj. Li se oferă concedii de odihnă sau se reduce programul de lucru, nicidecum nu li se întrerupe contractul de muncă”, precizează Iftime. Ea insistă că iarna aceasta nici nu poate fi catalogată ca fiind una dură. Nu au fost înregistrate decât accidental temperaturi de sub minus zece grade Celsius. Această valoare este un etalon în domeniu. Dacă e mai frig de atât nu se poate lucra cu oţel sau să se toarne beton.

„Oamenii au fost trimişi acasă ca urmare a lipsei de contracte pentru firme. Mulţi au lucrat până acum la dezvoltatori din sectorul rezidenţial. Aceştia sunt cei mai afectaţi în această perioadă ca urmare a îngreunării accesului la surse de finanţare”, explică Adriana Iftime. Printre companiile care s-au remarcat prin numărul mare de concediaţi, potrivit datelor agenţiilor locale de ocupare a forţei de muncă, se numără Concefa Sibiu cu 750 de disponibilizaţi sau Cominco Bucovina, care a renunţat la 696 de angajaţi.

Protecţie pentru 9.000 de oameni

O treime dintre cei trimişi acasă nu vor avea probleme financiare, pentru că au la dispoziţie o instituţie menită să vină în sprijinul lor.  Casa Socială a Constructorilor a luat fiinţă în urmă cu zece ani pentru a proteja lucrătorii din domeniu în perioada 1 noiembrie-31 martie. Până la sfârsitul anului trecut firmele din sector au solicitat intrarea a 3.000 de persoane în acest program. Aceştia vor primi 75% din salariu, iar din primăvară vor putea să-şi reia activitatea.

„Numărul acestora reprezintă cuantumul celor afectaţi de sezonalitatea domeniului şi are o valoare similară altor ani. Anual, Casa Socială protejează circa 28.000 de persoane”, explică Irimie Catargiu, director departament social în cadrul ARACO. Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă au anunţat că au în protecţie, 5.943 de persoane din construcţii, toţi înregistraţi în perioada noiembrie-decembrie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite