Se deschide sezonul la chilipirurile verii 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se deschide sezonul la chilipirurile verii 2009
Se deschide sezonul la chilipirurile verii 2009

De mâine, articolele de plajă, textilele şi încălţămintea de sezon se pot vinde şi cu preţuri mai mici decât valoarea de achiziţie. Comercianţii anunţă discounturi mari. Retailerii pot vinde sub preţul pieţei, în perioada 1 august – 31 octombrie, sortimente cu specific estival, cu condiţia să‑şi anunţe la primărie această intenţie.

Potrivit legislaţiei ce reglementează activităţile de comerţ, începând de mâine şi până la finele lunii octombrie, pot fi organizate vânzări de soldare numai de către comercianţii cu amănuntul, pentru produsele specifice sezonului primăvară-vară.

Comercianţii îşi pot stabili perioada de soldare în funcţie de necesităţile proprii, de la o zi până la 45 de zile calendaristice, cu condiţia să respecte acest interval stabilit prin lege.

Ce se poate vinde în regim de soldare

Pot fi supuse operaţiunilor de soldare numai produsele nealimentare a căror desfacere are caracter sezonier. În această categorie se încadrează grupe de produse, cum ar fi confecţii, tricotaje, pielărie, produse de marochinărie, galanterie, ţesături, încălţăminte, articole sport-turism, cosmetice de sezon, ventilatoare sau instalaţii de climatizare.

Produsele propuse pentru soldare trebuie să fie achitate furnizorului de către detailist cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de debut a perioadei de vânzări de soldare şi oferite spre vânzare în mod obişnuit, înaintea acestei date. Comercianţii au obligaţia să notifice, la primăria în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea, perioada în care efectuează vânzările de soldare cu cel puţin 15 zile înainte de începerea operaţiunilor.

Reduceri mari şi mici

Comercianţii de articole vestimentare şi de accesorii au recurs la promoţii şi la reduceri de preţuri substanţiale la anumite produse încă de luna trecută, iar în magazine au apărut deja colecţiile de toamnă. Din colecţia estivală au mai rămas anumite produse precum rochii, sandale, costume de baie sau pantaloni scurţi care se vor demoda până în vara viitoare. Pentru a-şi lichida stocurile de vară, retailerii vor intra de mâine în perioada se soldare şi vor practica reduceri chiar şi de 80%.

„Practica soldurilor s-a împământenit de câţiva ani în România. Sunt retaileri care au făcut deja promoţii la anumite produse“, a declarat Marilena Brânzan, managerul de relaţii publice al grupului Anchor, care deţine mallurile Plaza România şi Bucureşti Mall, unele dintre cele mai importante centre comerciale din ţară. Pentru că ne aflăm în plin sezon estival şi foarte mulţi oameni se află în vacanţă, comercianţii nu se aşteaptă ca românii să dea năvală în magazine pentru a beneficia de perioada de soldare. „Vara, când este perioada vacanţelor, traficul de clienţi este asemănător cu cel din timpul anului, de aproximativ 35.000 de oameni pentru un mall şi creşte în weekend“, a punctat Marilena Brânzan.

Branduri notorii în cursa soldărilor

În cursa soldurilor s-au înscris aproape toate magazinele cu branduri importante, precum Puma (reduceri de 80%), Castro (80%), Kenvelo (70%), Mango (70%), Tina R (70%), Lee Cooper (60%), Champion (60%), Gap (50%), Zara (50%), sau Leonardo (50%).

Reduceri mai mici practică magazinele Nike (30%), Tomy Hilfiger (20%), You & Me (20%) şi Adorri (10%). În aceeaşi cursă se regăsesc şi unele magazine mai mici, autohtone. „M-am înscris în campania de soldare pentru a lichida stocul rămas de haine de vară. Prefer să le vând la preţul de achiziţie sau chiar mai mic  decât să rămân cu colecţia din acest an până la vară când nu va mai fi la modă“, ne-a declarat Mariana Mihai, proprietara a trei magazine de articole vestimentare din judeţul Teleorman.

Discounturi de sezon

Puma        80%
Castro    80%
Kenvelo    80%
Tina R    70%
Mango    70%
Esprit        60%
Zara        50%
Steillman    50%
Adidas    50%
Jolidon    50%
Lotto        50%
Debenhams    50%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite