Unde sunt brandurile lui Porumboiu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pâinea, uleiul, laptele şi, mai nou, biodieselul sunt produse care îi aduc milioane de euro omului de afaceri vasluian, însă mărcile sale nu se bucură încă de notorietate pe pieţele de

Pâinea, uleiul, laptele şi, mai nou, biodieselul sunt produse care îi aduc milioane de euro omului de afaceri vasluian, însă mărcile sale nu se bucură încă de notorietate pe pieţele de profil

Toată lumea a auzit de Adrian Porumboiu şi o mare parte, şi de afacerile pe care le desfăşoară. Câţi au auzit însă de laptele "Vio", pâinea "Mopan" sau vinul "Colinele Tutovei"? Aceste branduri, în care fostul arbitru vasluian a băgat câteva milioane de euro, sunt încă în creştere şi se bucură de notorietate doar în Moldova. Porumboiu susţine că nu succesul brandurilor sale este scopul final al afacerilor şi e convins că aceste mărci vor creşte în timp.

O afacere integrată. Aşa se numeşte businessul fostului arbitru internaţional Adrian Porumboiu. De la pluguri şi tractoare până la produsul finit din magazinul alimentar, totul se desfăşoară în cadrul grupului Racova Com Agro Pan (RCAP) din Vaslui. Ca să ai aşa ceva, e nevoie de investiţii enorme, personal calificat şi câteva sute de milioane de euro. Porumboiu le are pe toate, însă brandurile sale mai au mult până să îşi facă loc pe pieţele de profil.

"Nu am o capacitate de producţie aşa de mare, astfel încât brandurile mele să fie cunoscute în toată ţara. Am investit câteva milioane în aceste mărci şi sunt convins că ele vor creşte", a explicat Adrian Porumboiu. Acesta susţine că sistemul integrat pe care îl deţine nu are ca scop să scoată în faţă brandul. "Nu o să auziţi de rapiţa Porumboiu sau de grâul cu numele meu. Şi rapiţa, şi grâul îmi aduc foarte mulţi bani, care nu ţin neapărat de notorietatea unei mărci", a mai adăugat fostul arbitru.

Cu certitudine, grâul îi aduce mulţi bani lui Porumboiu, 26.000 de hectare din totalul de 43.000 pe care le deţine RCAP fiind cultivate cu grâu. Însă, în afară de grâu, cu fabrica de pâine Mopan aferentă, şi ferma de vaci care-i asigură materia primă pentru produsele Vio, Porumboiu s-a orientat şi spre energia verde, un domeniu extrem de profitabil pe termen lung.Aici nu mai este vorba de brand, ci de capacitate de producţie.

În 2007, piaţa producătorilor de biocombustibil a explodat şi în România, nu mai puţin de şapte astfel de investiţii fiind construite pe lângă fabricile clasice de ulei.

Fabrica de biodiesel de la Vaslui, controlată de un computer

Ulerom Vaslui, una dintre companiile care compun grupul RCAP, în parteneriat cu grupul american Greenline Industries, a construit anul trecut, la Vaslui, prima fabrică de biodiesel din Europa de Est. Investiţia iniţială s-a ridicat la peste 18 milioane de euro, proiectul fiind finanţat prin credite, cu posibilitatea suplimentării acestora.

Porumboiu a făcut această mişcare luând în calcul cerinţele Uniunii Europene, care prevăd ca biocombustibilul să reprezinte 2% din consumul total din România, adică 230.000 de tone, urmând ca până în 2020 cota să se mărească la 20%.

În momentul de faţă, fabrica de la Vaslui are o capacitate de 30.000 de tone pe an. Toată instalaţia, rezervoarele imense în care se prepară biocombustibilul sunt supravegheate doar de un computer şi doi angajaţi, care intervin în cazul în care apare vreo defecţiune.

Greenline Industries a furnizat toate echipamentele pentru această tehnologie, capacitatea de producţie urmând să crească până la 120.000 de tone pe an. "Principalul nostru client la biodiesel este Lukoil, care ne cumpără cea mai mare parte din producţie", a spus Adrian Porumboiu, restul mergând la export în ţări precum Olanda.

FIȘA DE AFACERE

Investiţiile grupului RCAP sunt:

18 milioane de euro în fabrica de biodiesel
28 milioane de euro în fabrica de ulei "Ulerom"
6 milioane de euro în fabrica de lapte "Vio"
4 milioane de euro în ferma de vaci

Investiţii viitoare:

Producţie de biogaz, proiect care va fi materializat la finele acestui an
Construcţia de sere pe o suprafaţă de 20 de hectare de teren pentru producţia de legume. Energia electrică şi termică a acestor sere va fi asigurată de producţia de biogaz.

La Vaslui, 600 de vaci ascultă muzică clasică

Laptele Vio provine de la cele 600 de vaci de la ferma lui Adrian Porumboiu din localitatea vasluiană Târzii. Unul dintre principalele atuuri ale afaceristului vasluian este faptul că s-a înconjurat de oameni foarte pregătiţi, care îi aduc profit.

Inginerul Vieru este unul dintre ei, omul care a realizat aproape toate proiectele de businessuri ale lui Porumboiu. Ferma de la Târzii a fost modernizată prin programul SAPARD, investiţia totală ridicându-se la aproape 4 milioane de euro. Ferma de la Târzii este una dintre cele mai moderne din România, fiind dotată cu tehnologie de ultimă generaţie.

Acest lucru a dus la creşterea capacităţii de producţie, la fel cum şi muzica clasică pe care vacile o ascultă în grajduri a contribuit. Şeful fermei susţine că, de când grajdurile au fost dotate cu difuzoare din care răsună muzică simfonică, fiecare vacă şi-a mărit randamentul cu 1-1,5 litri de lapte pe zi.

Am investit în tehnologie de ultimă generaţie, în maşinării computerizate, care fac aproape totul, ele doar fiind supravegheate de câţiva angajaţi. Fermele sunt dotate cu tot ce trebuie, de la mulgătoare până la aparate speciale de scărpinat bovinele", a explicat Porumboiu.

Nu am o capacitate de producţie aşa de mare, astfel încât brandurile mele să fie cunoscute în toată ţara. Sunt convins că acestea vor creşte

Adrian Porumboiu, preşedintele grupului Racova Com Agro Pan Vaslui

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite