Un sfert dintre agricultori au primit subvenţiile UE pentru anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea totală a plăţilor efectuate de APIA s-a ridicat la peste 62 de milioane de euro Aproape 320.000 de fermieri au primit până în prezent subvenţia UE la hectar aferentă anului

Valoarea totală a plăţilor efectuate de APIA s-a ridicat la peste 62 de milioane de euro

Aproape 320.000 de fermieri au primit până în prezent subvenţia UE la hectar aferentă anului trecut, reprezentând peste 25% din numărul total de agricultori care au solicitat acest sprijin. Cele mai multe plăţi au fost realizate în judeţele Vaslui, Neamţ, Botoşani şi Teleorman.

"Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat până în prezent plăţi pe suprafaţă aferente anului 2007 în valoare totală de 62,64 milioane de euro pentru aproximativ 317.000 de fermieri.

Din această sumă, 39,17 milioane euro reprezintă sprijin financiar din Fondul European de Garantare în Agricultură, 9,87 milioane euro din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi 13,58 milioane euro de la bugetul naţional - Plăţi Naţionale Directe Complementare", se arată într-un comunicat al APIA.
Totodată, instituţia a solicitat Ministerului Agriculturii fonduri de aproape 4,5 milioane euro pentru efectuarea plăţilor pentru încă 19.411 fermieri.

Acordarea plăţilor, finalizată la sfârşitul lui mai

Acordarea subvenţiilor aferente anului trecut a fost iniţiată la începutul lunii aprilie, iar judeţele în care au fost realizate cele mai multe plăţi până în prezent sunt Vaslui (23.000 de fermieri), Neamţ (15.000), Botoşani şi Teleorman (aproximativ 14.000). "APIA continuă să autorizeze şi să efectueze plăţile într-un ritm susţinut, chiar dacă am trecut prin perioada Sărbătorilor de Paşti.

Specialiştii noştri au finalizat controale, au autorizat dosare şi au eliberat ordine de plată, astfel încât să ne menţinem în grafic şi să ne respectăm angajamentul de efectuare a plăţilor până la sfârşitul lunii mai", a declarat, în comunicat, directorul general al APIA, Dan Gherghelaş.

Agenţia apreciază că ritmul efectuării plăţilor va creşte la începutul lunii mai, având în vedere că vor fi finalizate toate controalele - administrative, prin teledetecţie sau supracontroalele. Ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, a cerut APIA să încheie procesul de acordare a plăţilor pe hectar din fonduri UE până la sfârşitul lunii mai, iar depăşirea acestui termen, fără o motivaţie obiectivă, să fie sancţionată prin măsuri administrative.

Valoarea totală a fondurilor UE alocate pentru 2007 este de 440 de milioane euro. Pe lângă plăţile la hectar din fonduri comunitare, de circa 50 de euro pe hectar, agricultorii primesc şi plăţi complementare de la bugetul de stat. Concomitent cu procesul de plată a subvenţiilor aferente anului trecut, APIA derulează, în perioada 3 martie-15 mai, o campanie de depunere a cererilor pentru 2008.

Agricultorii vor putea totuşi să depună cereri şi în intervalul 16 mai - 9 iunie, dar vor fi penalizaţi cu1% din subvenţie, pentru fiecare zi de întârziere.

De asemenea, agricultorii vor avea acces în acest an la o bază de date pe internet care cuprinde hărţile pe care îşi identifică parcelele. Procesul de identificare a parcelelor este o etapă care trebuie parcursă obligatoriu pentru primirea plăţilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite