Vom adera în curând la OPEC?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervele actuale de petrol şi gaze naturale ale României sunt estimate la 74 tone, respectiv 185 miliarde metri cubi. La un ritm de producţie de aproximativ 5 milioane tone pe an petrol şi 12

Rezervele actuale de petrol şi gaze naturale ale României sunt estimate la 74 tone, respectiv 185 miliarde metri cubi. La un ritm de producţie de aproximativ 5 milioane tone pe an petrol şi 12 miliarde metri cubi gaze, acestea vor fi epuizate până în 2025.

În ciuda prognozei defavorabile privind ritmul rapid de epuizare a rezervelor de hidrocarburi, directorul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Naturale, ANRM, Gicu Borosi, este optimist.

“Dacă privim în jurul nostru şi chiar mai departe, spre state precum Germania, Italia, Franţa şi Polonia, putem spune că România se bucură de o situaţie favorabilă care ar trebui să continue pentru încă 15-20 de ani”, a declarat el agenţiei AFP.

Comoara din Insula Șerpilor

Rezervele ar putea fi completate însă cu presupusele zăcăminte care ar putea fi exploatate în zona platoului continental al Mării Negre din vecinătatea Insulei Şerpilor, estimate la circa 100 miliarde metri cubi de gaze naturale şi 10 miliarde tone ţiţei.

Această suprafaţă de 12.000 kilometri pătraţi este disputată de România şi de Ucraina, procesul judecându-se în prezent la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

În mod surprinzător, Rusia, care a încheiat cu Ucraina un acord pentru exploatarea rezervelor de hidrocarburi din Marea Nagră, a comunicat că nu este interesată de aceste perimetre, pe care nu le consideră exploatabile comercial. Explorările realizate de grupul francez Elf Aquitaine la sfârşitul anilor ‘90 s-au încheiat fără identificarea unor noi zăcăminte

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite