Zonele turistice din România se vor duela pentru titlul de destinaţie europeană de excelenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană şi Ministerul Comerţului au început, în luna decembrie, un proiect denumit "Destinaţii Europene de Excelenţă", în care se pot înscrie zone turistice din întreaga

Comisia Europeană şi Ministerul Comerţului au început, în luna decembrie, un proiect denumit "Destinaţii Europene de Excelenţă", în care se pot înscrie zone turistice din întreaga ţară, dintre care va fi selectată una, care va fi promovată la nivel naţional.

La acest proiect pot participa autorităţile locale, care trebuie să trimită informaţii despre zona respectivă, iar consiliile judeţene vor centraliza toate propunerile de proiecte de destinaţii eligibile şi le vor transmite Ministerului pentru Comerţ, Turism, IMM-uri şi Profesiuni Liberale.

Pentru a fi eligibile, destinaţiile turistice trebuie să aibă o densitate a vizitatorilor redusă comparativ cu media naţională (mai puţin de 287 de sosiri de turişti la mia de locuitori), să organizeze evenimente, târguri, expoziţii, festivaluri şi trasee turistice. Proiectele locale pot fi depuse la Ministerul Comerţului până pe 22 februarie, râmânând ca în a doua parte a anului viitor să fie desemnată destinaţia câştigătoare.

Licitaţie internaţională pentru promovarea României

Cele 75 milioane de euro primite de la Comisia Europeană pentru brandul turistic vor fi gestionate întâi în servicii de consultanţă pentru întocmirea caietului de sarcini. După accesarea fondurilor europene va avea loc şi o licitaţie internaţională pentru promovarea brandului de ţară.

"Toate încercările de până acum de a crea un brand turistic au fost mai mult sau mai puţin reuşite. Noi vom începe în prima parte a anului viitor procedurile de alegere a unei companii de branding, cu care să lucrăm la întocmirea unui caiet de sarcini", a spus Lucia Morariu, secretar de stat pentru turism.

Românii se orientează către vacanţe scurte şi dese

Toate structurile de primire turistică din România vor fi reclasificate până la sfârşitul anului 2008, urmând ca în cazul în care acestea nu vor respecta criteriile impuse de autorităţi să plătească amenzi de până la 300 milioane de lei, a mai spus Morariu. "Cea mai căutată destinaţie turistică pentru străini a fost, în acest an, Sibiul, Capitala Culturală Europeană, unde numărul de turişti străini a crescut cu 200 la sută. De asemenea, a crescut numărul de turişti străini în Maramureş.

Ca orientare, am observat că turiştii din România încep săă litoralul românesc pierde turişti străini din cauza capacităţii insuficiente de cazare, în special pe segmentul trei-patru stele. Aceasta a arătat că trebuie modificată şi legislaţia română a promovării turismului autohton deoarece nu permite organizarea unor licitaţii pentru promovarea României în diferite cataloage ale marilor tour-operatori. prefere vacanţele scurte, în special pe segmentul pensiunilor", a explicat Morariu. Secretarul de stat pentru turism a spus c

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite