Zborurile low-cost, tot mai căutate
0Cu un potenţial foarte ridicat, România a devenit o piaţă atractivă pentru marile companii internaţionale de profil Operatorii aerieni low-cost prezenţi în România au reuşit să se
Cu un potenţial foarte ridicat, România a devenit o piaţă atractivă pentru marile companii internaţionale de profil
Operatorii aerieni low-cost prezenţi în România au reuşit să se impună semnificativ pe piaţa locală. Datorită preţurilor accesibile ale biletelor, aceştia au "furat" în numai câţiva ani companiilor aeriene de prestigiu un număr important de clienţi. Iar perspectivele sunt îmbucurătoare pentru jucătorii din această piaţă, întrucât numai în primele trei luni ale acestui an, traficul operatorilor low-cost a crescut cu 50%.
Cei şapte operatori aerieni low-cost prezenţi în România deţin în acest moment aproximativ 9% din traficul aerien total, potrivit unor date ale Direcţiei de Aviaţie Civilă din Ministerul Transporturilor, citate de Rompres.
Trafic cu 50% mai mare, în 2007
La nivel european, acest nivel este de circa 17%, dar ar putea avansa cu încă 8-9%, în 2007. "În următorii doi-trei ani, piaţa low-cost va creşte considerabil în România, lucru care a fost deja confirmat pe primele trei luni ale anului, când traficul operatorilor aerieni low-cost a crescut cu peste 50%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut", a declarat Cătălin Radu, director general al Direcţiei de Aviaţie Civilă.
Pe piaţa românească operează în acest moment şapte asemenea operatori, respectiv Blue Air - singura companie românească 100%, şi GermanWings, Wizz Air, Sky Europe, My Air, Meridiana şi Alpi Eagles - toate străine. Lider pe această piaţă este în acest moment compania Blue Air. Anul trecut, aceasta a transportat 443.850 de pasageri.
Concurenţă, din ce în ce mai aprigă
Primele curse Blue Air au fost lansate în decembrie 2004, iar aproape doi ani au ocupat această piaţă aproape singuri. Din spate vin însă tare ungurii de la Wizz Air, care vor să devină locul unu, până în 2008. Pentru 2007, Wizz Air are în vizor doar 500.000 de clienţi, faţă de 800.000 - atât cât a previzionat Blue Air, dar intenţionează să ajungă la un milion de pasageri, în 2008. Cunoscută în special pentru ruta România-Italia, şi My Air a reuşit să-şi dubleze aproape numărul clienţilor. De la 140.000 de pasageri, în 2005, My Air a ajuns, anul trecut la 220.000 de clienţi, pe această rută "Având în vedere creşterea destinaţiilor, preconizăm o dublare a numărului pasagerilor", au declarat pentru "Adevărul", reprezentanţi ai My Air. Din cele 43 de zboruri săptămânale ale operatorului, 32 sunt spre/din Italia. "Datorită potenţialului mare, în primul rând pentru traficul de business, dar şi pentru cel etnic şi turistic, MyAir a crescut treptat numărul curselor pe Romania", mai spun oficialii My Air.
Pe toate destinaţiile pe care operează MyAir în România, gradul de ocupare este de peste 75%. Acest lucru se datoreaza preţului foarte bun şi a calităţii serviciilor.
În afara celor şapte companii, autorităţile preconizează intrarea pe piaţa din România şi a altor doi operatori, respective Click Air, care va efectua zboruri între Bucureşti şi Barcelona, şi Easy Jet.