Volume în scădere şi corecţii pe piaţa principală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare depreciere, de 1,7%, a fost resimţită, vineri, de segmentul SIF-urilor. Finalul de săptămână bursieră a marcat o accentuare a scăderilor pe piaţa românească. Rulajul a fost susţinut de tranzacţia specială cu 133 milioane de acţiuni Titan (MPN).

Ultima şedinţă s-a caracterizat prin volume în scădere pe piaţa principală de la Bucureşti. Dând la o parte tranzacţia deal cu acţiuni Titan, care s-a ridicat la 64,51 milioane de lei, şi rulajul generat de schimburile cu obligaţiuni (7,23 milioane de lei), practic, pe piaţa RGBS schimburile au totalizat, vineri, numai 4,65 milioane de lei.

BRD a cumulat cea mai mare valoare, de 1,5 milioane de lei, în timp ce emitenţii de pe următoarele două poziţii – SIF Oltenia (SIF5) şi Titan (MPN) nu au depăşit pragul de un milion de lei pe piaţa principală.

Rulaj total de opt ori mai mare

La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile burse europene înregistrau corecţii de maximum 4,3%, în timp ce pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est – de aproape 3% faţă de sesiunea precedentă.

Cele mai lichide zece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-au ieftinit, vineri, în medie cu 0,72%, indicele compozit a pierdut 0,68%, în timp ce segmentul celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) a fost marcat de o scădere de 1,7%.

„Evoluţia pieţei de capital din România din următoarea perioadă va fi strâns legată de evoluţiile externe. Piaţa a intrat într-un canal de consolidare.

Ne putem aştepta la o evoluţie pe orizontală şi în primele două zile ale săptămânii viitoare, dacă pieţele externe vor reuşi să se consolideze în această zonă”, este de părere Mihai Hancu, broker în cadrul Intercapital Invest.

Per total, valoarea tranzacţiilor a urcat, vineri, de opt ori faţă de sesiunea precedentă, la 19,82 milioane euro (76,39 milioane de lei). Pachetul de 29,52% din acţiunile Titan transferat pe piaţa tranzacţiilor speciale coincide cu deţinerea Loulis International Foods Entreprises din Grecia.

Acţiunile au fost tranzacţionate la preţul de 0,5350 lei/titlu, cotaţie în creştere cu 11,46% faţă de preţul de referinţă. În schimb, pe piaţa principală, acţiunile MPN au încheiat la 0,4600 lei/titlu, în scădere cu peste 4%.

Numai 1,2 milioane de lei la SIF

În segmentul SIF, valoarea schimburilor nu a depăşit 1,5 milioane de lei. Cel mai lichid a fost SIF Oltenia (SIF5), cu 0,6 milioane de lei. Acţiunile SIF5 s-au depreciat cu 1,44%, la 0,6850 lei/titlu. Cea mai mare scădere, de aproape 3%, a fost resimţită de cursul SIF Muntenia (SIF4), care a închis la preţul de 0,6650 lei/acţiune. 

În sectorul bancar, atât titlurile BRD, cât şi cele ale Băncii Carpatica (BCC) au rămas la cotaţiile zilei precedente, de 8,000 lei/acţiune şi, respectiv, de 0,1970 lei/acţiune.

În sectorul petrolier, cursul acţiunilor Petrom (SNP) a scăzut cu 1,10%, la 0,1790 lei/titlu, în condiţiile unui volum care a depăşit cu puţin un milion de acţiuni. Ultima tranzacţie cu titluri Rompetrol Rafinare (RRC) a fost perfectată la 0,0175 lei/acţiune (-1,69%).

Pierdere medie de 1%

Tendinţa acţiunilor de la BVB a fost urmată şi de titlurile companiilor listate pe piaţa Rasdaq, astfel că la finalul zilei indicele compozit Rasdaq-C s-a plasat cu 1,08% sub nivelul şedinţei anterioare.

Scăderea cotaţiilor a atras mai mulţi cumpărători în piaţă, astfel că lichiditatea pieţei a crescut,  comparativ cu şedinţa anterioară, de la 637.000 de lei la 1,5 milioane lei. Acţiunile Mecon Braşov şi Bere Azuga au fost cele mai tranzacţionate de pe Rasdaq, transferurile cumulând 365.000 de lei, respectiv 333.000 de lei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite