Visul unui mediu de afaceri profitabil în fostele ţări comuniste se destramă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cehii, cu o remuneraţie medie lunară de 722 de dolari, sunt salariaţii cel mai bine plătiţi din estul Europei În urmă cu 18 ani, când comunismul era "abolit" din ţările din Europa de

Cehii, cu o remuneraţie medie lunară de 722 de dolari, sunt salariaţii cel mai bine plătiţi din estul Europei

În urmă cu 18 ani, când comunismul era "abolit" din ţările din Europa de Est, companiile internaţionale au văzut în această mişcare posibilitatea explorării unor noi frontiere care cândva ofereau mână de lucru ieftină, dar şi 70 milioane de potenţiali consumatori.

Acum, când în ţările fost comuniste salariile, taxele şi preţul imobiliarelor sunt din ce în ce mai mari, încotro îşi vor îndrepta privirile investitorii? Economia capitalistă îmbrăţişată de Est odată cu prăbuşirea sistemului comunist dă pentru prima dată semn că este pe cale să se confrunte cu o dezvoltare fără precedent. Deşi marile companii încă se mai extind cu vioiciune în această zonă, salariile, preţul imobiliarelor şi taxele cresc şi ele în aceeaşi măsură. Iar dacă luăm în considerare ceea ce se petrece cu cele mai noi membre ale Uniunii Europene, România şi Bulgaria, se poate spune că firmele nu se mai pot lăuda cu "afacerile" pe care le-au făcut mutându-se aici. Schimbarea este însă subtilă, iar în unele locuri chiar imperceptibilă, în opinia experţilor citaţi de AP. Dar ei cred că ţările din ce în ce mai prospere, din Europa Centrală şi de Est, se vor transforma în curând în victimele propriului lor succes. "Acest lucru nu este singular. S-a întâmplat şi în cazul Mexicului, Singapore şi Thailandei şi va continua să se petreacă şi în alte părţi pe măsură ce încă mai există locuri în care costurile sunt reduse şi cu potenţial politic şi uman pentru o dezvoltare ulterioară", a afirmat consultantul Charlie Bernhart, de la Technology Forecasters, din California, citat de AP.

Rusia şi Ucraina sunt mai ieftine decât Ungaria şi Polonia

În Polonia, de exemplu, muncitorii ajunseseră, în anul 2005, să câştige 6 euro pe oră. Acest lucru a determinat şi compania americană producătoare de piese pentru automobile Delphi să-şi relocheze fabrica din Polonia în Cehia, unde muncitorii primeau 1,60 de euro pe lună. Iar Polonia nu este singura în această situaţie. Reprezentanţii lanţului german de magazine Lidl plănuiau să deschidă noi fabrici în Estonia şi Letonia. În schimb, au fost nevoiţi să vândă cele 50 de parcele de pământ cumpărate când şi-au dat seama că de fapt costurile unei afaceri în ţările baltice sunt cu mult mai ridicate decât ar fi crezut.

Reprezentanţii unei companii americane din Ungaria au prezentat reporterilor AP graficele prin care stabileau următoarele locaţii unde îşi vor deschide fabrici. Din aceste grafice reieşea că Rusia şi Ucraina sunt locaţii mult mai ieftine decât Polonia, Ungaria şi România.

Companiile străine încă mai investesc în Europa de Est

Avantajele acestei regiuni sunt salariile încă asemănătoare cu cele din India, dar şi o forţă de muncă pregătită şi multilingvistă, stabilitate economică şi proximitatea culturală de Vest. Iar toate acestea oferă mult mai puţine bătăi de cap decât ţările din sudul Asiei. În plus, companiile au început deja să exploreze oreşele mici care încă oferă costuri reduse pentru afaceri şi "un flux" constant de studenţi bine pregătiţi în centrele universitare, se mai arată în studiul McKinsey. Exemplul este dat chiar de oraşul Cluj-Napoca, loc în care producătorul de electronice Nokia a anunţat săptămâna trecută că va construi o fabrică şi un centru tehnologic. Investiţia, ce se va ridica la 80 milioane de dolari, va crea, conform Guvernului României, 13.000 locuri de muncă. Dar pe măsură ce ţările se dezvoltă, cresc şi salariile, taxele şi alte costuri sociale. Consultantul Charlie Bernhart de la Technology Forecasters crede că această zonă începe să-şi piardă din atracţia pe care o exercită asupra companiilor americane, în primul rând, pentru că salariile angajaţilor de aici ajung să reprezinte 70-75% din cele câştigate de americani, iar materia primă nu mai este cu cel puţin 8-10% mai ieftină. Salariile lunare din unele sectoare de afaceri din România au ajuns deja la 50% din cele ale americanilor, iar până anul viitor vor mai câştiga încă 20 de procente. Iar cehii sunt pe primul loc în Europa Centrală în ceea ce priveşte salariul mediu lunar. Anul trecut, acesta a crescut cu 6,5%, până la echivalentul a 722 de dolari, conform statisticilor guvernamentale, citate de AP.

Dar companii ca Hyundai Motor, Samsung Electronics şi Microsoft nu sunt încă decise să renunţe la investiţiile în ţările foste sovietice. Hyundai plănuieşte construirea unei noi fabrici în Cehia pentru care a alocat fonduri de aproximativ 1,4 miliarde de dolari. Acelaşi lucru îl va face şi Samsung în Slovacia, iar Microsoft a inaugurat un nou centru la Bucureşti, la care a participat şi preşedintele companiei, Bill Gates.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite