Viacom a dat în judecată Google pentru daune în valoare de un miliard de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După anunţul intentării procesului, atât acţiunile Viacom, cât şi cele ale Google au scăzut cu 9%, respectiv 2,6% Gigantul media Viacom a dat în judecată compania Google pentru că

După anunţul intentării procesului, atât acţiunile Viacom, cât şi cele ale Google au scăzut cu 9%, respectiv 2,6%

Gigantul media Viacom a dat în judecată compania Google pentru că site-ul YouTube încalcă drepturile de autor. În schimb, cere plata unor daune în valoare de un miliard de dolari.

Viacom, care deţine postul de televiziune MTV şi compania Paramount Pictures, susţine că aproape 160.000 de clipuri din programele sale, care au fost vizionate de mai mult de 1,5 miliarde de ori, au fost postate pe site-ul YouTube fără permisiunea autorilor, scrie "The Telegraph". Google a cumpărat YouTube în noiembrie, anul trecut, pentru suma de 1,65 miliarde de dolari după ce audienţa sa a cunoscut o creştere explozivă. Procesul vine după ce Viacom a acuzat public, în februarie, site-ul YouTube de încălcarea legilor de copyright.

În plângerea înregistrată la Curtea Districtuală a SUA, din New York, Viacom cere daune din partea Google pentru ca astfel să oprească încălcarea drepturilor de autor de către compania condusă de doi dintre cei mai bogaţi oameni din lume, Larry Page şi Serghei Brin. Gigantul media acuză YouTube că se foloseşte de tehnologie pentru a "încălca cu bună-ştiinţă legile drepturilor de autor la o scară uriaşă şi pentru a profita de comportamentul ilegal al altora", scrie "The Wall Street Journal".

Compania Time Warner susţine demersul Viacom

Viacom a decis să dea în judecată Google după ce discuţiile dintre cele două companii, legate de semnarea unei înţelegeri pentru licenţierea unor clipuri ca "The Daily Show with Jon Stewart" şi "Laguna Beach" pentru folosirea lor pe YouTube, au eşuat. Negocierile au rămas în aer după ce oficialii celor două grupuri nu au reuşit să cadă de acord asupra unor termeni ai înţelegerii printre care suma pe care Google ar fi trebuit să o plătească. În plus, Viacom a declarat că aruncă cu mii de dolari pe lună pentru a depista clipurile sale care sunt difuzate pe YouTube, astfel încât să poată cere îndepărtarea lor din conţinutul site-ului. "Este greu de crezut pentru noi că Google măcar va intenţiona să ne protejeze produsele", a afirmat directorul executiv al Viacom, Philippe Dauman. Multe alte companii media împărtăşesc opinia Viacom cu privire la încălcarea drepturilor de autor, însă din cauza parteneriatelor deja existente cu Google, care ar putea fi puse în pericol, nu par foarte convinse că un proces le-ar ajuta. "Nu mai poate fi permis ca YouTube să aibă materiale fără licenţă pe site", a afirmat consilierul general al Time Warner Inc, Paul Cappuccio, citat de "The Wall Street Journal". Dar compania, al cărei reprezentant este Cappuccio şi care are deja semnat un parteneriat cu Google prin unitatea sa AOL, este de părere că Viacom trebuie să ajungă la o înţelegere şi să negocieze o soluţie cât mai bună pentru ca YouTube să poată identifica lucrările fără licenţă.

AFP acuză Google de nerespectarea drepturilor de autor

Acţiunile Viacom au scăzut nouă procente şi s-au închis la 39,48 de dolari la Bursa din New York, iar cele ale Google cu 2,6%, până la 443,03 dolari, pe Nasdaq, anunţă Reuters. Gigantul media este una dintre cele mai critice voci la adresa YouTube, care nu previne în niciun fel încărcarea pe site a materialelor fără licenţă. Companiile NBC Universal şi News Corp. au criticat şi ele YouTube pentru politica aproape inexistentă a protecţiei drepturilor de autor. GEICO, firma de asigurări auto, parte a companiei Berkshire Hathaway, deţinută de miliardarul Warren Buffett, a dat în judecată Google pentru acelaşi motiv. Procesul intentat de Viacom vine la doar o săptămână după ce Microsoft a lansat un atac împotriva Google pentru încălcarea legilor de copyright. Gigantul american cu sediul în Silicon Valley nu scapă nici de acuzaţiile din partea Agenţiei France Presse, care a dat în judecată Google pentru că motorul de căutare difuzează titlurile agenţiei, sumarul ştirilor şi fotografii fără permisiunea AFP, prin Google News. Iar, luna, trecută, ziarele belgiene au câştigat un proces împotriva Google, care era acuzat tot de încălcarea drepturilor de autor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite