Vestul Bucureştiului, polul construcţiilor industriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150.000 de metri pătraţi de spaţii industriale vor intra pe piaţa bucureşteană în decursul acestui an. Bucharest West, Bucharest Industrial Park, ProLogis şi Bucharest Distribution

Peste 150.000 de metri pătraţi de spaţii industriale vor intra pe piaţa bucureşteană în decursul acestui an. Bucharest West, Bucharest Industrial Park, ProLogis şi Bucharest Distribution Park sunt numele principalelor dezvoltări în domeniu care vor fi gata în 2007, toate localizate în partea de vest a Capitalei. De-a lungul anului trecut, au fost finalizaţi doar aproximativ 60.000 de metri pătraţi de spaţii industriale, situaţi cu preponderenţă tot în vestul Bucureştiului.

Care sunt motivele pentru care investitorii de pe acest segment al pieţei imobiliare aleg această zonă? Analiştii spun că principalul argument este dat de oferta amplă de terenuri de mari dimensiuni, corelată cu existenţa unei infrastructuri rezonabile. În acelaşi timp, "spaţiile de depozitare vechi sunt situate în mare în interiorul oraşelor, lucru care impiedica circulaţia camioanelor de mare tonaj şi de aceea sunt din ce în ce mai puţin preferate de companii", spune Mihail Fălcuţă, senior consultant în cadrul departamentului industrial al DTZ Echinox.

Cine caută spaţii industriale

Pe piaţa autohtonă cererea este reprezentată aproape în exclusivitate de operatorii internaţionali de logistică. Analiştii companiei de consultanţă CB Richard Ellis precizează că aceştia sunt clienţii interesaţi de depozite mai mari de 10.000 de metri pătraţi. Cea mai importantă tranzacţie a anului trecut a fost încheiată de Frans Maas, care a preînchiriat 29.000 de metri pătraţi în Bucharest West. Tot în cadrul acestui proiect, Equest Balkan Properties a achiziţionat 10 hectare de teren pentru aproximativ 5,4 milioane de euro. Urmează însă o investiţie de 26 milioane de euro, în urma căreia vor fi scoase pe piaţă aproximativ 65.000 de metri pătraţi.

Chiriile, în uşoară scădere

Nivelul mediu al chiriilor lunare pe acest segment al pieţei imobiliare se va situa anul acesta în intervalul 4-4,5 euro pe metru pătrat. Estimarea aparţine directorului departamentului industrial al DTZ Echinox, Rodica Târcavu. Ea nuanţează însă şi afirmă că sumele plătite lunar variază sensibil în funcţie de locaţie, facilităţi sau durata contractului. "În general, spaţiile noi oferite pe piaţă au caracteristici specifice activităţii de logistică, adică o înălţime de până la 12 metri. Cu toate acestea, companiile foarte mari de logistică merg pe strategia de a deveni proprietari" precizează Târcavu. Preţurile de vânzare a spaţiilor industriale moderne, sub 5.000 de metri pătraţi, se situează între 450-600 de euro pentru un metru pătrat, se arată într-un studiu al CB Richard Ellis.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite