Ventilaţia, esenţială în izolarea acoperişului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ventilaţia, esenţială în izolarea acoperişului
Ventilaţia, esenţială în izolarea acoperişului

Vata minerală bazaltică este unul dintre materialele termoizolante cele mai folosite. Pe timp de iarnă, pierderile de căldură prin acoperiş se pot ridica la 30%. Pentru evitarea unor goluri în buget, este indicată recondiţionarea învelitoarei.

Iarna începe să-şi arate colţii şi deja te iau fiorii când te gândeşti la factura de gaze. Cum o mărire de salariu este, pentru moment, un vis îndepărtat, punerea la punct a unui plan de economii sună foarte logic. Un prim pas pe lista de lucruri de făcut este izolarea acoperişului casei. Motivul este unul cât se poate de simplu.

„Prin acoperiş se pierde 30% din energia care se foloseşte pentru încălzire”, apreciază Cristi Cocioba, arhitect şi director executiv Bicau. „Este important ca acoperişul să limiteze pe cât posibil transferul de energie între casă şi mediul exterior, în ambele sensuri, şi de la interior la exterior, şi de la exterior la interior”, spune şi Mădălina Dumitru, country marketing manager Ruukki România. Izolarea acoperişului este doar primul pas dintr-un plan mai amplu de evitare a pierderilor de căldură.

„Ca să faci economii, ar trebui să izolezi şi faţada, dar şi fundaţia. Dacă termoizolez doar pereţii, spre exemplu, e ca şi cum, pe timp de iarnă, mi-aş pune palton, dar aş sta în picioarele goale şi cu capul descoperit”, subliniază Cocioba.

Bugetul depinde de structura acoperişului

Dacă dispune de un buget mai redus, proprietarul unei case cu mansardă nelocuită poate apela la izolarea planşeului de la pod. Această variantă prezintă avantajul că suprafaţa de izolat este mai mică. Pentru o astfel de lucrare, poate fi folosită o folie-barieră împotriva vaporilor sau polistiren expandat, care ar trebui să aibă o grosime de cel puţin opt centimetri.

Pentru mansardele locuite, izolarea acoperişului în sine este singura variantă de evitare a pierderilor de căldură. Pentru aceasta, un material cu o grosime de zece centimetri ar trebui aplicat între căpriori, la acesta adăugându-se un strat de cinci centimetri la suprafaţa acoperişului. Ca materiale, poate fi folosit polistiren sau vată minerală din sticlă sau bazaltică. În materie de costuri, lucrurile depind de fiecare caz în parte.

„Este foarte greu de estimat un buget, pentru că depinde foarte mult de structura mansardei şi a acoperişului, nu doar de suprafaţă”, spune Cocioba. La modul general însă, un metru pătrat de material termoizolant costă în jur de şapte lei. Adrian Garofeanu, director comercial în cadrul Knauf Insulation, recomandă vata minerală bazaltică pentru izolarea termică şi împotriva incendiilor a acoperişurilor plate.

Un produs nou lansat de Knauf Insulation este vata minerală produsă cu Ecose Technology. Aceasta se distinge de materialele similare prin faptul că liantul folosit în procesul de producţie nu conţine formaldehidă, ci este obţinut dintr-un derivat de materii organice, uşor regenerabile.

Condensul trebuie eliminat

Un aspect important în izolarea acoperişului constă în asigurarea ventilaţiei sistemului aplicat. „Un acoperiş izolat eficient trebuie să lase casa să respire. Este complet greşit să credem că izolarea totală a casei, fără niciun sistem care să permită respiraţia imobilului şi eliminarea condensului poate fi benefică”, conchide Mădălina Dumitru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite