Variante de amenajare a unei piscine în curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
40% este diferenţa de preţ între o piscină din beton şi una modulară
40% este diferenţa de preţ între o piscină din beton şi una modulară

Construirea unui mic bazin propriu costă minimum 5.000 de lei, iar sumele lunare de întreţinere pornesc de la 100 de euro şi depind de sistemele folosite. Realizarea unei piscine nu este o lucrare chiar atât de simplă cum ar părea la prima vedere. Sunt necesare diverse autorizaţii, dar şi lucrări de amenajare destul de complexe.

Marian S. s-a decis să îşi facă o piscină în urmă cu şase ani. Primul pas: prospecţia pieţei. A cerut un deviz de la o companie de construcţii. Preţul: 300 de milioane de lei vechi pentru o suprafaţă de aproximativ 60 de metri pătraţi şi o adâncime maximă de doi metri. „Cu banii aştia îţi făceai o casă decentă la vremea aia", spune Marian, amimtindu-şi că a avut un adevărat şoc când a văzut suma.

Aşa că şi-a luat inima în dinţi şi s-a apucat de muncă împreună cu doi prieteni. Au săpat, au excavat, au turnat betoane, au montat instalaţiile necesare. Cu pământul obţinut Marian a amenajat în mijlocul curţii o micuţă cascadă şi o grădină cu flori. „M-a costat de vreo şapte ori mai puţin, dar pe de altă parte lucrările au durat câteva luni bune", spune el.

Piscina supraterană,cea mai ieftină

Totuşi, varianta amenajării în regie proprie nu este întotdeauna şi cea mai simplă sau cea mai ieftină. „Cea mai la îndemană piscină din punct de vedere al costurilor este cea supraterană, din module de tablă acoperită cu «liner», adică o membrană din pvc - sau o cuvă din poliester-fibră de sticlă - piscină care poate fi montată de către utilizator şi ale cărei costuri pot fi între 5.000 şi 15.000 de lei, în funcţie de dimensiunile alese", spune inginerul Şerban Iordănescu.

O altă categorie de piscine sunt cele din beton, unde se poate alege orice formă şi dimensiune. Aceasta implică însă alte costuri, autorizaţii, studii ale terenului unde se amplasează şi nu în ultimul rând necesită specialişti în construcţii. Trebuie făcute calcule de rezistenţă pentru structura de beton, chiar un proiect, deoarece există riscul ca pereţii să cedeze sau chiar ca fundul piscinei să se lase.

„Importantă este şi partea de filtrare şi întreţinere a apei din piscină, problemă care trebuie luată în calcul din timpul construcţiei bazinului - sistemele de scurgere, filtrare, recirculare a apei, precum şi partea electrică. Toate echipamentele sunt montate într-un cămin tehnic care conţine şi elemente de automatizare", explică Iordănescu. Nu în ultimul rând, după finalizare, piscina trebuie întreţinută zilnic şi, în funcţie de volum, costul acestor operaţiuni se ridică la valori care depăşesc 100 de euro pe lună.

Beton sau structuri metalice?

Varianta piscinelor modulare, cu structură metalică din panouri, este mai ieftină cu aproximativ 40% decât cea bazată pe beton. „Un alt avantaj al acestui sistem este timpul redus de execuţie, de la două - trei săptămâni, faţă de cele din beton, unde lucrările durează două luni", spune George Joiţoiu, director de vânzări Soleo Piscine.

În plus, suprafeţele din beton, dacă nu sunt executate corect, pot provoaca zgârieturi ale pielii şi sunt un bun mediu pentru dezvoltarea algelor, fapt care necesită tratamente acide ale apei si curăţare atentă a pereţilor pentru îndepărtare.

Un kit pentru piscină modulară cu structură metalică împreună cu toate accesoriile necesare funcţionării are un preţ mediu de 8.000 de euro. La această sumă se adaugă lucrările cu caracter de construcţii, al căror preţ este de aproximativ 2.500 de euro şi eventual amenajarea unei borduri antiderapante care mai adaugă la costuri încă 800 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite