Vânzările de ţigări, afectate de scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzările de ţigări, afectate de scumpiri
Vânzările de ţigări, afectate de scumpiri

Potrivit producătorilor, majorarea preţurilor va conduce la creşterea contrabandei Majorarea de la 1 iulie a accizei la tutun duce la scumpirea ţigărilor, în medie, cu 50-60 de bani pe

Potrivit producătorilor, majorarea preţurilor va conduce la creşterea contrabandei

Majorarea de la 1 iulie a accizei la tutun duce la scumpirea ţigărilor, în medie, cu 50-60 de bani pe pachet.

Acciza la ţigări va creşte de la 1 iulie de la 41,5 euro/1.000 de ţigarete la 50 de euro, potrivit calendarului convenit cu Uniunea Europeană. Un prim efect al majorării accizelor va fi, potrivit producătorilor de profil din România, scumpirea ţigărilor.

"În jurul datei de 1 iulie vom opera majorări de preţuri cu aproximativ 0,3-0,4 lei/pachet. Până acum am aplicat deja majorări în avans, pentru a reduce şocul la consumatori. Acestea au fost de aproximativ 0,2 lei/pachet", a declarat pentru "Adevărul" Gilda Lazăr, corporate affairs la Japan Tobacoo International (JTI) România.

Şi British American Tobacoo (BAT) va opera modificări de preţ, imediat ce hotărârea Finanţelor privind majorarea accizelor la ţigări va fi publicată în Monitorul Oficial. "Până acum am majorat preţurile cu aproximativ 0,3 lei/pachet, iar după 1 iulie, creşterea va fi tot de aproximativ 0,3 lei/pachet", a declarat pentru "Adevărul" Adrian Popa, corporate affairs la BAT.

Potrivit acestuia, impactul creşterii preţurilor asupra vânzărilor de ţigări nu poate fi determinat acum, ci abia după câteva luni.

Gilda Lazăr spune că, din experienţa altor ani, o majorare cu 10% a preţurilor la ţigări se "traduce", în general, printr-o scădere a vânzărilor cu aproximativ 4%. "Chiar dacă imediat după scumpire există un recul al vânzărilor, piaţa îşi revine", subliniază Lazăr, apreciind însă că principalul efect al majorării preţurilor rămâne creşterea contrabandei.

"Cei care nu-şi vor mai permite să cumpere ţigările din România se vor îndrepta automat către ţigările de contrabandă, pentru că, spre exemplu, cele din Ucraina sunt de cinci-şase ori mai ieftine decât cele produse aici", a explicat reprezentantul JTI.

35 de miliarde ţigări vândute anual

Din cele 35 de miliarde de ţigări vândute anual în România, 12-13% (n.r.- în valoare de 230 milioane de euro) reprezintă piaţa ilegală, respectiv ţigări de contrabandă şi contrafăcute, potrivit producătorilor. De la 1 iulie vor fi introduse în România pictogramele, acele imagini-horror care se vor regăsi pe pachetele de ţigări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite