Vânzarea de păsări exotice poate aduce 7.500 de euro într-o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă preţul unui papagal vorbitor importat din Ungaria ajunge şi la 1.500 de euro, cea mai mică răţuşcă din lume costă 150 de euro Papagali Ara sau Yako. Păuni albi şi regali,

Dacă preţul unui papagal vorbitor importat din Ungaria ajunge şi la 1.500 de euro, cea mai mică răţuşcă din lume costă 150 de euro

Papagali Ara sau Yako. Păuni albi şi regali, găini de mătase, cocoşi Phoenix sau răţuşte de Amazon. Gâşte din Orinoco ori răţuşte mandarine. Aceasta este doar o mică parte din minigrădina zoologică pe care o are şi din care trăieşte unul dintre cei mai cunoscuţi crescători de păsări exotice din România.

Dacă un papagal valo-rează aproximativ 1.500 de euro, o pereche de gâşte din Orinoco, exemplar pe care nici Grădina Zoologică nu-l deţine, costă circa 200 de euro. Un astfel de business poate aduce venituri importante.

Hobby pentru persoane cu venituri mari

"El e viaţa mea. Este, cred, cea mai inteligentă fiinţă de pe lume", îşi începe povestea Sorin Bălănoiu, avându-l agăţat pe umărul drept pe "Limbă", un papagal Yako, în vârstă de 5 ani. Pe el nu l-ar vinde niciodată, spune Sorin, care a demarat afacerea pornind de la acest hobby.

"Multă vreme am trăit din asta. Şi se câştiga bine", îşi aduce aminte Sorin, înşirându-ne nenumărate VIP-uri care au cumpărat papagali de la el. "Radu Vasile, fostul premier, este un mare iubitor de animale. Are vreo 40 de păsări. Tot eu mă ocup şi de tratamentul lor", spune crescătorul de păsări.

Papagalii sunt aduşi din Ungaria - ţară aflată pe locul doi, după Cehia, în topul crescătorilor de asemenea păsări din Europa. "Un pui costă în acest moment în Ungaria în jur de 800-900 de euro, cu aproape 200 de euro mai mult faţă de ceva timp în urmă. Şi se vinde cu 1.500 de euro", spune Sorin Bălănoiu.

Găina de mătase, vedeta crescătoriei

"Ca în mai toate afacerile există perioade mai bune şi mai rele, costuri mai mici sau mai mari. Am avut luni bune, când am vândut şi 4-5 papagali", povesteşte Sorin, fiind însă sigur că dintre păsări, papagalii şi păunii sunt cei mai profitabili, în acest moment. Crescătoria lui Sorin este însă cu mult mai diversificată decât lasă el să se înţeleagă.

Chiar dacă vorbeşte cu o foarte mare plăcere despre papagalii lui, în curtea sa cresc şi alte zeci de specii - unele cunoscute, altele mai puţin populare, iar altele extrem de rare, de negăsit chiar şi la Grădina Zoologică. "Gâştele din Orinoco sunt 200 de euro perechea, nu sunt nici la Grădina Zoologică, iar Răţuşca de Amazon are doar 200 de grame, este cea mai mică raţă din lume", se mândreşte Sorin cu bulgărele frumos colorat care costă însă 150 de euro perechea.

Atenţia îi este însă furată de nişte ghemotoace de puf, care sunt prea ciudate pentru o găină, însă extrem de interesante. "Sunt găini de mătase şi sunt singurele care fac într-adevăr ouă fără colesterol. Sunt ciudate pentru că au carnea albastră", povesteşte Sorin plin de entuziasm despre pasărea care costă un milion de lei.
"Vedeta" locului pare să fie însă de departe un cocoş care-şi flutură mândru coada. "Este Cocoşul Phoenix, originar din Japonia. Din al doilea an de viată, coada îi poate creşte până la doi metri. Perechea costă două milioane de lei vechi", spune Sorin.

Puncte tari şi puncte slabe ale afacerii

Sorin Bălănoiu are în acest moment contract cu un mare lanţ de magazine de profil din Bucureşti, iar toate păsările au documente de provenienţă, unele dintre ele chiar arborele geneaologic. "Ca să se dovedească autenticitatea, fiecare papagal trebuie să aibă un inel pe picior şi un document, numit CITES - care să dovedească faptul că nu a fost prins din natură, ci a crescut în captivitate.

Mai nou, inelul de pe picior a fost înlocuit cu un microcip, implantat sub aripă", spune Sorin, acestea fiind doar câteva dintre aspectele de care trebuie să ţină cont un potenţial compărător.

Creşterea şi comercializarea păsărilor exotice reprezintă astfel o afacere ce prespune atât costuri, cât şi pierderi. Acestea sunt legate de "materia primă" care este importată din Ungaria la preţuri tot mai mari şi hrană - care se vinde tot mai scump, din cauza secetei.

Un dezavantaj al acestui business, care poate provoca uneori pierderi importante, îl constituie bolile specifice. "Când a fost gripa aviară am închis obloanele, pentru că nu am avut voie să vând", ne destăinuie Sorin, precizând totodată că lipsa medicilor de specialitate este în acest context un mare dezavantaj.

Cu cât condiţiile oferite sunt mai bune, cu atât şi profitul creşte. Deşi acesta diferă de la caz la caz, cererea de păsări exotice este mare, deci afacerea are viitor. "Cel mai mare avantaj al unei astfel de afaceri este acela că faci ceea ce îţi place. Câştigi bani de pe urma unei pasiuni", afirmă Sorin.

Cât costă demararea unei afaceri?

Afacerea cu păsări exotice presupune o investiţie iniţială de minimum 10.000 de euro, sumă necesară pentru cumpărarea de pui şi mâncare, dar şi pentru realizarea cuiburilor şi amenajarea spaţiilor.

"Poţi începe şi cu câteva perechi de peruşi, spre exemplu, ce presupune o investiţie de doar câteva milioane, dar rezultatele se vor vedea într-un timp mult mai îndelungat", spune Sorin Bălănoiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite