Valoarea sediilor de firme a scăzut cu 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaţiile de birouri din afara Bucureştiului s-au ieftinit cel mai mult. În primele şase luni din 2008, valoarea unor active imobiliare cum sunt spaţiile de birouri şi cele comerciale s-a diminuat cu până la 20%, potrivit consultanţilor imobiliari.

Reducerea numărului de cumpărători şi scăderea încrederii investitorilor în piaţa locală de profil s-au resimţit încă din prima jumătate a acestui an, după cum reiese dintr-un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Colliers.

Corecţii pe fond emoţional

Cea mai importantă depreciere a fost înregistrată pe piaţa din afara Bucureştiului, unde valoarea activelor a scăzut cu 20% la spaţiile de birouri şi de 15% la cele de retail. În Bucureşti, scăderea valorii proprietăţilor a fost de 5% la imobilele de birouri şi de 10% la spaţiile de retail.

“După câţiva ani de creştere continuă, piaţa imobiliară românească a fost martora primelor corecţii pe majoritatea segmentelor. Printre factorii care au condus la încetinirea pieţei s-au numărat şi unii legaţi de criza financiară internaţională, o parte bazaţi pe percepţie, o parte bazaţi pe realităţile de pe piaţă”, se arată în raportul Colliers.

Autorii raportului precizează că, deşi condiţiile de pe piaţa imobiliară locală nu s-au schimbat, apetitul pentru risc al marilor bănci internaţionale s-a diminuat semnificativ din cauza pierderilor înregistrate pe alte pieţe, în contextul crizei financiare.

“În timp ce costurile de finanţare au crescut, împreună cu nivelul EURIBOR, condiţiile de creditare au devenit mai stricte. Pentru cele mai multe credite pentru dezvoltarea de centre comerciale, băncile solicită un nivel de preînchiriere al spaţiului de până la 60%, faţă de 40% valabil la începutul anului.

De asemenea, finanţarea băncii acoperă acum doar 60% din finanţare, faţă de 80% nivelul din ianuarie”, se precizează în studiul citat.

Riscuri mai mari, investitori mai puţini

Un alt factor care, în opinia analiştilor Colliers, a influenţat volumul tranzacţiilor este creşterea riscului asociat cu investiţiile imobiliare, element legat însă mai degrabă de un sentiment de nesiguranţă, decât de analiza performanţei acestui sector.

“Pentru multe fonduri de investiţii, acest lucru a însemnat refuzul conducerii de a mai face alte achiziţii. Un alt rezultat al nesiguranţei a fost reducerea numărului investitorilor de pe piaţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite