Utilajele nu se vând, dar se închiriază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diminuarea drastică a activităţii locale din domeniul construcţiilor a afectat şi piaţa de utilaje de profil. Vânzările pe acest segment au scăzut, anul trecut, cu 84% faţă de 2008. Stocul de acum doi ani încă nu s-a epuizat, iar speranţele de îmbunătăţire a vânzărilor sunt reduse.

În anul 2007, au fost vândute în România 2.761 de utilaje de construcţii. În 2008, volumul vânzărilor a crescut uşor, până la nivelul de 2.957 de unităţi. Anul trecut a fost unul al scăderii dramatice. Astfel, doar 477 de astfel de echipamente au fost comercializate, potrivit datelor Comitetului European al Echipamentelor de Construcţii (Committee For European Construction Equipment).

Preţuri neschimbate

Motivul principal al acestor diminuări drastice a fost recesiunea generalizată, cu toate urmările sale: lipsa aproape cu desăvârşire a creditărilor, stoparea proiectelor de infrastructură, absorbţia lentă a fondurilor europene sau încasările mici ale constructorilor. În ceea ce priveşte preţurile acestor utilaje, aici schimbările aproape că nu s-au produs.

„Preţurile au scăzut doar prin prisma existenţei unor stocuri vechi de utilaje, dar acest eveniment nu va deveni unul permanent, evident că după epuizarea stocurilor, noile utilaje vor avea preţurile la nivelul normal", explică Răzvan Marcu, director de marketing al companiei de profil Marcom.

Pe de altă parte, având în vedere cererea scăzută, unii importatori de utilaje de construcţii au adoptat varianta închirierii. „În prezent suntem în faza de dezvoltare a unui departament de închirieri, având în acest moment disponibil în parcul de renting peste zece produse", susţine Constantin Mincu, director general Case România.

Printre cei mai importanţi clienţi ai firmei importatoare se regăsesc companiile deţinătoare de cariere, precum cărbune, piatră, dar şi alţi clienţi care accesează fonduri europene. „Pentru companiile interesate de fonduri am încheiat contracte de colaborare cu firme specializate de consultanţă. Astfel am scăzut şi costurile pentru ele", mai spune Mincu.

Speranţa stă în infrastuctură

Jucătorii de profil susţin că un domeniu care mai poate influenţa pozitiv piaţa este infrastructura.

„Dacă banii de la buget vor fi împinşi către investiţii în acest sector de interes general, naţional, dacă băncile vor relua creditările, dacă România va merge spre creştere economică se poate întrevedea un 2010 cu o potenţială a doua jumătate a anului mai înfloritoare decât prima", declară Răzvan Marcu. Din punct de vedere al unităţilor vândute, spune acesta, nu se vede o creştere spectaculoasă a pieţei, ci una foarte lină.

Conform acestuia, de-a lungul anului 2009 din ce în ce mai multe companii private au anulat planurile de investiţii din cauza situaţiei economice, precum şi din cauza neîncasării banilor pentru lucrările deja efectuate.

„Astfel, unii dintre ei au ajuns în imposibilitate de plată având la rândul lor întârzieri mari la plata furnizorilor. Printre primii furnizori afectaţi au fost firmele de leasing şi noi ca prestatori de servicii în domeniu, service, piese schimb", completează Constantin Mincu.

Există însă şi un top al produselor cel mai bine vândute. „Cele mai vândute utilaje răman în continuare buldoexcavatoarele cu 237 de unităţi vândute în 2009 dintr-un total de 477 de unităţi vândute. Pe locul doi se află mini încărcătoarele multifuncţionale cu 62 de unităţi vândute, iar pe locul trei excavatoarele pe şenile, cu 52 de unităţi vândute", mai spune Răzvan Marcu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite