Uşile metalice chinezeşti, o treime din piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilnic se cumpără peste 300 de astfel de produse. Specialiştii spun că în pofida preţului de dumping, calitatea lor este una îndoielnică. Uşa metalică fabricată în China este o prezenţă des întâlnită în fiecare scară de bloc. Lucrurile sunt însă pe cale să se schimbe. 

Românii au început să sesizeze minusurile evidente ale produselor „made in China”. Acest tip de uşă metalică costă maximum 500 de lei, „se poate strica într-o lună-două şi nici măcar nu izolează”, potrivit Mirelei Bichiceanu, director Waldek.

Uşile chinezeşti pot pune pe fugă hoţii neexperimentaţi. Nu vă puneţi încredere în ele dacă staţi într-o zonă cu „profesionişti”. An de an, în România se vând 10.000 de astfel de uşi, formând o piaţă de 16,2 milioane de euro. Anul acesta a înregistrat un uşor recul după creşterile galopante din anii anteriori.

„Uşile chinezeşti au intrat puternic pe piaţa din România. Au un preţ bun, în mod ciudat sub preţul minim de producţie. Până acum vindeau foarte mult lunar. Acum au mai crescut ca preţ şi se vând mai greu”, spune Sorin Nicolau, director de producţie al companiei Maco România.

Românii au învăţat din experienţele anilor anteriori. Mulţi au sesizat că locuinţa lor  pierde la fel de multă căldură în ciuda uşii impunătoare.  „În acest an s-a observat o scădere a importurilor din China. Majoritatea clienţilor au renunţat la aceste produse după ce s-a convins de calitatea lor”, explică şi Alexandru Bejinaru, director marketing Megadoor.

Preţuri între 300 şi 1.500 de lei

Pe piaţa uşilor metalice, preţul poate reprezenta unul din factorii după care să vă orientaţi. Dacă uşile lipsite de izolaţie sau cele formate din două bucăţi de tablă, care au la mijloc bucăţi de PAL, pot fi procurate scoţând din buzunar între 300 şi 700 de lei, cele de o calitate superioară se vând chiar şi cu peste 1.500 de lei.

„Nu este o mare diferenţă de preţ faţă de alt tip de uşi. Dacă luăm în calcul uşile din lemn masiv de calitate superioară, acestea ajung chiar până la 2.200 de lei”, spune Mirela Bichiceanu.

Cele mai potrivite produse din perspectiva raportului calitate/preţ sunt cele cuprinse între 800 şi 1.300 de lei, destinate clasei medii. O uşă cu izolaţii superioare şi dotări de siguranţă mai sofisticate se vinde peste această valoare.

„Producătorii locali oferă uşi cu preţuri între 800 şi 1.200 de lei”, declară Nicolau. Cele mai multe uşi din piaţă sunt furnizate de producătorul turc Beyler, cu o medie lunară de 6.000 de uşi. Ceilalţi producători locali au capacităţi de producţie care oscilează în jurul unui număr de 1.000 de bucăţi.

În România activează patru mari producători. Beyler asigură aproape trei sferturi din producţia locală. Alături de acesta, Maco România aduce lunar în piaţă peste 1.000 de uşi. Megadoor este în aceeaşi situaţie.

Piaţă de 50 de milioane de euro

Valoarea pieţei va ajunge în acest an la circa 50 de milioane de euro. Sorin Nicolau estimează că piaţa creşte în acelaşi ritm ca anul trecut, respectiv 10%.  Alexandru Bejinaru mizează însă pe un avans al pieţei cuprins între 15 şi 20%.

„Noi avem comenzi care ne depăşesc capacitatea de producţie . Vom fi nevoiţi să realizăm nişte investiţii, dar cuantumul acestora va fi determinat de evoluţiile pieţei de anul viitor”. Stagnarea investiţiilor din sectorul rezidenţial va afecta această piaţă de-abia anul viitor. Hormann, importator de uşi din Germania vinde produsele cu preţuri cuprinse între 190 şi 830 de euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite