Ursus oferă 1,6 milioane de lei pentru 3,7% din Bere Azuga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ursus Breweries, acţionarul majoritar al Bere Azuga va derula o ofertă de cumpărare a unui pachet de 3,73% din acţiunile deţinure de micii investitori, pe care este dispus să plătească 1,6 milioane de lei.

Ursus Breweries, care a cumpărat la începutul anului Bere Azuga (ştire dezvăluită în exclusivitate de ziarul „Adevărul“), controlează, în prezent,  controlează 96,26% din capitalul producătorului local de bere. În perioada 3-23 septembrie, Ursus Breweries, subsidiară a grupului americano-sud-african SABMiller, va derula o ofertă de cumpărare pentru 3,73% din acţiunile controlate de micii investitori, oferind 1,6 milioane de lei pentru titlurile nedeţinute, după care va începe delistarea firmei.
Preţul este egal cu cel din oferta de cumpărare derulată de Ursus Breweries în luna iulie, când compania a preluat aproape 24,2% din acţiunile Bere Azuga.

Azuga va fi delistată


Intermediarul operaţiunii va fi firma de brokeraj SSIF Raiffeisen Capital & Investment, care va asista şi delistarea Bere Azuga.
Producătorul de bere Ursus Breweries a respins, săptămâna trecută, propunerea conducerii de majorare a capitalui social al firmei cu 41 milioane de lei, la 54,4 milioane de lei.

Bere Azuga, listată pe piaţa Rasdaq a BVB, are un capital social de 13,4 milioane lei, împărţit în 5,3 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 2,5 lei.
Acţiunile Bere Azuga au închis şedinţa de vineri la un preţ de 7,2 lei/titlu, în scădere cu 2,7% faţă de referinţă. La această cotaţie, capitalizarea firmei este de aproape 38,6 milioane de lei.

A devenit lider pe piaţa berii


Compania are o capacitate totală de producţie de 7,3 milioane de hectolitri pe an, fără a include fabrica de la Azuga, cu o capacitate de 200.000 de hectolitri. Piaţa internă a berii valorează aproximativ un miliard de euro. Principalii competitori sunt multinaţionalele Ursus Breweries, Heineken România, InBev România şi United Romanien Breweries Bereprod care deţin, cumulat, peste 90% din piaţa internă de profil.

Consumul mediu de bere în România pe cap de locuitor este de aproximativ 95 de litri pe an, comparativ cu 160 litri în Cehia, 118 litri în Germania şi 111 litri în Austria. Consumul ajunge în Luxemburg la 106 litri, în Belgia la 96 de litri, în Spania la 79 de litri, iar în Olanda la 78 de litri, potrivit datelor Asociaţiei Berarii României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite